Sutri

 

Sutri ligt in de provincie Viterbo en in de Italiaanse regio Lazio, 29 kilometer ten zuiden van de stad Viterbo, circa 15 kilometer ten noorden van het Meer van Bracciano en ruim 50 kilometer ten noorden van de stad Rome. De stad ligt aan de oude doorgaande weg de Via Cassia, een oude Romeinse weg van Rome naar Toscane, via onder andere Sutrium; het huidige Sutri. Het was een van de belangrijkste verbindingswegen tussen het noorden van Italië en de stad Rome, de Via Cassia had een lengte van 228 kilometer en een deel van de huidige rijksweg 2 Via Cassia volgt de oude route. Sutri ligt nu op circa 35 kilometer afstand van de rijksweg.

 

De oude stad Sutri is gebouwd op een heuvel van tufsteen en heeft een mooie ligging met veel historische bezienswaardigheden zoals een Romeins amfitheater en een Etruskische necropolis in het tufsteen. Rondom de stad liggen nog restanten van oude stadsmuren en de stad is nu onverdeeld in drie wijken: het archeologische park van de oude stad, het middeleeuwse centrum binnen de stadsmuren en de later gebouwde wijk buiten de muren. Sutri is een van de Italiaanse stadjes met de bandiera arancione, de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano.

 

 

Het archeologische park van Sutri ligt ten zuiden van de stad en het park is een klein beschermd natuurgebied. In het park liggen het Romeinse amfitheater van Sutri, de Santa Maria del Tempio kerk, de Madonna del Parto kerk, de villa Savorelli, de restanten van een kasteel en de Etruskische necropolis. Het amfitheater is gebouwd van tufsteen uit de omliggende heuvels en waarschijnlijk gebouwd tussen de tweede en de eerste eeuw v.Chr. Het theater met circa 9000 zitplaatsen werd pas ontdekt in de negentiende eeuw en gedeeltelijk gerestaureerd. De kerk van de Madonna del Parto ligt aan de voet van de heuvel Savorelli en is gebouwd tussen de dertiende en de veertiende eeuw. De kerk is volledig uitgegraven in het tufsteen en valt aan de buitenkant bijna niet op door de ligging in de rots.

 

Bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum van Sutri zijn de kathedraal van Santa Maria Assunta met een mooi interieur met marmeren zuilen. De kerk van San Francesco met klooster in romaamse stijl, de opvallende witte kerk San Silvestro. De kerk van San Rocco is nu een stadsmuseum en de kleine kerk van Santa Croce ligt bij de ingang van de oude stad. Er zijn verder nog een oude stadspoort te zien en pleinen met een oude fontein.

 

Lokale festivals zijn: in de zomer is er elk jaar een klassiek muziekfestival in de kerk en in het amfitheater, op 16 en 17 september is er een religieus feest met processie en een fakkeltocht naar het oude amfitheater. In juni is er elk jaar twee weken na Pinksteren een bloemenfestival, de eerste twee zondagen van september is er het bonen festival met de lokale witte bonen en met kerst is er een levende kerststal bij de Etruskische necropolis.

 

Sutri is een bezienswaardig stadje met een nostalgische sfeer, goedkope hotels en B&B’s en restaurants en ligt op korte afstand van de steden Rome en Viterbo en het regionale natuurpark het merengebied van Bracciano- Martignano.