Tarente

 

Tarente ligt in het zuiden van Italië in de regio Apulië, de stad wordt gezien als een van de oudste van het land en het is de hoofdstad van de gelijknamige regio Tarente of Taranto. De stad werd ruim 700 jaar v.Chr. gesticht en de Griekse kolonisten noemden de stad Taras naar de held uit de Griekse mythologie. De Romeinen noemden de stad Tarentum en verbonden de stad met Rome door een uitbreiding van de Romeinse weg Via Appia.

 

Tartente ligt 100 kilometer ten zuiden van Bari en 70 kilometer ten zuidwesten van Brindisi. De stad heeft een mooie ligging aan de Ionische Zee en wordt ook wel de stad van twee zeeën genoemd met de kleine zee Mar Piccolo en de grote Zee Mar Grande. De oude stad is met twee bruggen verbonden met de nieuwe stad en een deel van de haven is een jachthaven met een beschutte ligging.

 

De oude stad van Tarente of de Citta Vecchia ligt op een eilandje en heeft vier hoofdstraten, de rest van de straatjes zijn smal en kronkelig, zo gebouwd om de doorgang te belemmeren van vijandelijke legers. De belangrijkste bezienswaardigheden in de oude stad zijn het kasteel van Aragon, de Dorische zuilen, het stadhuis, de klokkentoren, de kathedraal San Cataldo, de Santuario Madonna della Salute kerk en het plein Piazza Fontana. De nieuwe stad of de Borgo van Tarente wordt bereikt door de draaibrug Ponte Girevole over te steken. De bekendste bezienswaardigheden in de nieuwe stad zijn de Lungomare strandpromenade, een Grieks-Romeinse necroplis en het nationaal archeologisch museum.

De spin die oorspronkelijk de naam “Tarantula” droeg was de Lycosa-tarantula, een soort van wolfspin afkomstig uit de Middellandse Zee, de naam is afgeleid van de Italiaanse stad Tarante.

 

Een bekend streekgerecht zijn de mosselen van Tarente, deze worden voornamelijk gekweekt in de Kleine Zee en hebben een speciale smaak vanwege de combinatie van het zoutgehalte in de zee en het zoete water uit de onderzeese bronnen van de rivier. De traditionele gerechten zijn mosselen met knoflook en peterselie, de mosselen met peper of spaghetti met mosselen.

Voor een vakantie in de regio Apulië wordt meestal gekozen voor een van de kleinere plaatsen aan de kust van de regio maar er is wel een ruime keus in hotels in de stad of ten zuiden van de stad aan een van de stranden.