Termoli

 

Termoli ligt aan de Adriatische Zee in de Italiaanse regio Molise en het is een van de best bezochte kustplaatsen in deze regio. Termoli is een voormalige vissersplaats maar nu zijn het nationale toerisme en de teelt van olijven en wijn in de omgeving de belangrijkste inkomstenbronnen. De kustplaats heeft een mediterraan klimaat met lange en zonnige zomers en een verkoelend windje vanaf de bergen, in de herfst valt de meeste regen en de winters zijn mild met een gemiddelde van tien graden. Het is de enigste kustplaats in de regio Molise met een veerboot verbinding naar de Tremitische Eilanden in de regio Apulië.

 

Bezienswaardigheden Termoli

 

Het oude dorp van het stadje is gebouwd als een vissersdorp met een lage muur rondom het centrum, smalle straatjes en uitzicht op de trabucco; de voor deze kust kenmerkende houten constructies om mee te vissen. Er is uitzicht op de Golf van Vasto, het gebergte Majella en de Tremitische Eilanden en in het oude centrum ligt de kathedraal en het kasteel. Langs de kust liggen een aantal oude torens zoals de toren van Sinarca aan de noordkust van de stad.

 

De kathedraal van Termoli is gewijd aan Santa Maria della Purificazione en werd oorspronkelijk gebouwd op de restanten van een tempel. Het huidige gebouw is grotendeels gebouwd in de dertiende eeuw in romaanse stijl en de relikwieën van San Basso di Lucera Sint-Basso en van St. Timoteüs; volgeling van Paulus zijn later toegevoegd, zij zijn de beschermheiligen van de stad. Andere bezienswaardige kerken in het centrum of omgeving zijn onder andere de kerk van Sant’Anna, het heiligdom van Maria SS. della Vittoria in Valentino en de kerk van de Madonna delle Grazie.

 

Het Zwabische kasteel van Termoli of het Castello Svevo is gebouwd rondom de dertiende eeuw als vesting door Frederik II van Zwaben. Het opvallende gebouw wordt ook wel een torenkasteel genoemd en is waarschijnlijk gebouwd op de restanten van een vroegere vesting. Het kasteel van Termoli is een nationaal monument en het is een regionaal historisch museum met verschillende tentoonstellingen in de kamers van het robuuste complex.

 

Het festival van San Basso, beschermheilige van de stad, is elk jaar op 3 en 4 augustus met een processie van de kathedraal naar de haven, daarna gaat de processie verder over zee in een vissersboot naar de Sincara toren. Bij de toren wordt de stad en de visserij gezegend door de lokale bisschop en er wordt een krans in zee geworpen ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen op zee. Op 4 augustus volgt er nog een processie van de haven door de oude straten van het dorp terug naar de kathedraal. Het is die dag feest in de stad met een markt, een vuurwerkshow en vreugdevuren op het strand. In de nacht van 15 augustus is er een vuurwerkshow bij het kasteel ter herdenking aan de Ottomaanse invasie van de stad in 1566. Er is een ruime keus in goedkope hotels en langs de kust van Termoli liggen veel stranden waarvan een aantal elk jaar de Blauwe vlag krijgt voor schone en veilige stranden en er zijn verschillende watersporten mogelijk.