Terni

 

Terni is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Umbrië in Italië, de stad ligt aan de rivier Nera en in de vallei van deze rivier. Terni staat ook bekend als de “Stad van de geliefden” omdat de bekende beschermheilige van de stad, San Valentino of Sint Valentijn, hier is geboren.

St. Valentijn is overleden op 14 februari in het jaar 273 en zijn dag staat bekend als Valentijnsdag, de heilige ligt begraven in de basiliek San Valentino in het centrum van de stad. Terni is van oorsprong een mooie middeleeuwse stad maar ontwikkelde zich als een industriestad, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door een zwaar bombardement een groot deel van de stad verwoest.

 

Bezienswaardigheden Terni

 

Het Fausto amfitheater ligt in het historische centrum en is het best bewaarde Romeinse archeologische monument van de stad. Het was een groot theater met circa 10.000 zitplaatsen, een deel van het theater wordt nu nog gebruikt in de zomer als openluchttheater voor concerten en als bioscoop met meestal Italiaanse films.

 

Rondom de stad liggen ook nog de restanten van oude stadsmuren en torens en in het archeologisch museum van Terni zijn veel vondsten te zien uit de Romeinse periode.

 

De kathedraal van Terni is oorspronkelijk gebouwd in een romaanse bouwstijl maar werd regelmatig gerenoveerd vooral in de zeventiende eeuw waarbij de oorspronkelijke structuur werd gewijzigd.

 

De basiliek van San Valentino is genoemd naar Sint Valentijn en werd oorspronkelijk gebouwd bij het graf van de beschermheilige in de vierde eeuw. De huidige kerk is gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw in barok stijl. Het hoofdaltaar in de basiliek is gebouwd boven het huidige graf van St. Valentijn.

 

Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn de San Salvatore, het heiligdom van San Francesco, de kerk van San Lorenzo en het Heiligdom van St. Antonius van Padua.

 

Het Palazzo Spada is gebouwd in opdracht van graaf Michelangelo Spada helaverweg de zestiende eeuw en het gebouw is nu in gebruik als stadhuis. Op de begane grond van het paleis zijn nog veel fresco’s te zien.

 

De belangrijkste bron van inkomsten in de stad is nog steeds de staalindustrie, er is weinig toerisme in de stad zelf maar wel in de mooie landelijke omgeving.

 

Ten oosten van Terni liggen de vallei van de Neri rivier en de waterval Mamore met het balkon van de geliefden.

 

Ten oosten van de waterval ligt het dorp Piediluco met het gelijknamige meer. Piediluco is een bezienswaardig dorp en lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en er is een goede keus in kleinschalige hotels en appartementen in de omgeving van het meer en de watervallen.