Toscaanse Archipel

 

De Toscaanse Archipel ligt in Italië voor de kust van de regio Toscane, het zijn zeven grotere eilanden en nog wat bijzonder kleine eilandjes en rotsen. Het grootste eiland is Elba, de andere eilanden zijn: Giglio, Capraia, Montecristo, Pianosa, Giannutri en Gorgona. De eilandengroep ligt tussen het Italiaanse vasteland en het Franse eiland Corsica. De eilanden van de Toscaanse Archipel hebben een totale oppervlakte van 295 vierkante kilometer en het hoogste punt is de Monte Capanne op het eiland Elba met een hoogte van 1019 meter. De archipel ligt in het gelijknamige nationale park.

 

 

Nationaal Park Toscaanse Archipel

 

Het nationale park Toscaanse Archipel heeft een totale oppervlakte van bijna 750 vierkante kilometer bestaande uit land en zee. Binnen het nationale park liggen de zeven grootste eilanden en verder de kleine eilandjes Palmaiola, Cerboli, de Formiche di Grosseto en enkele rotsen in zee. De eilanden zijn overwegend rotsachtig met mediterraan struikgewas en dennenbomen. Er zijn veel groenblijvende soorten planten en enkele endemische soorten. In het gebied leven onder andere marters, wilde konijnen, vleermuizen en veel soorten trekvogels en op sommige grotere eilanden moeflons en geiten maar die zijn geïntroduceerd. Het is vanwege natuurbescherming niet mogelijk om alle eilanden te bezoeken of om willekeurig met een boot aan te leggen of te ankeren.

 

Capraia

 

Het eiland Capraia heeft een oppervlakte van 19 vierkante kilometer, de maximale hoogte is 52 meter en het eiland heeft circa 400 inwoners. Bezienswaardigheden op Capraia zijn onder andere het fort van San Giorgio met de Torretta del Bagno, een klooster en een aantal kerken en nog een paar torens langs de kust. Het eiland heeft een rotsachtige kust met een aantal zeegrotten en baaien zoals de Cala Rossa. Er is een kleine jachthaven en beperkt toerisme is mogelijk van het voorjaar tot de herfst.

 

 

Montecristo

 

Het eiland Montecristo heeft een oppervlakte van 10,39 vierkante kilometer en is een apart natuurreservaat binnen het nationale park. Op het bergachtige eiland wonen meestal maar twee mensen, dit zijn lokale jachtopzieners van staatsbosbeheer. Montecristo is alleen tegen betaling toegankelijk en er worden maximaal 2000 bezoekers per jaar toegestaan tussen 2 maart en 15 april en tussen 15 mei en 31 oktober. Andere periodes zijn niet toegestaan vanwege vogelbescherming en zwemmen rond het eiland is het hele jaar verboden, aanleggen met een boot kan alleen met een vergunning na toestemming. Het eilandje Montecristo staat bekend als een van de locaties in de roman de Graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas, maar het echte eiland en de roman hebben weinig gemeen.

 

Pianosa

 

Pianosa heeft een oppervlakte van 10,3 vierkante kilometer en het is het enige vlakke eiland in de Toscaanse Archipel. Het eiland heeft een rotachtige kust met tussen de rotsen soms een strandje. Het Cala San Giovanni is een opvallend wit zandstrand waar ook de ruïnes van een Romeinse villa zichtbaar zijn. Het eiland heeft tien inwoners, een aantal van hen werken in de voormalige gevangenis dat nu in gebruik is als een kleinschalig hotel voor gidsen, parkbeheerders of biologen. Pianosa kan alleen met een gids of een georganiseerde excursie worden bezocht.

 

 

Giannutri

 

Het eiland Giannutri heeft een oppervlakte van 2,6 vierkante kilometer en het is het meest zuidelijke en meest oostelijke eiland van de Toscaanse Archipel. Giannutri heeft tien inwoners, langs de kust liggen veel grotten, een aantal baaien en er is een oude Romeinse haven. Het hele eiland is een natuurreservaat en een zeereservaat binnen het nationale park, toerisme is in de zomermaanden beperkt toegestaan.

 

Gorgona heeft een oppervlakte van 2,3 vierkante kilometer, het is het meest noordelijke en het kleinste eiland in de archipel. Het eiland kan alleen in de zomer en alleen op dinsdag worden bezocht met een gids of tijdens een excursie in het nationale park. Gorgona is in gebruik als een agrarische strafkolonie of  een gevangenisboerderij, de gevangenen werken in de moestuin, de olijfboomgaard of de wijngaard.

 

 

De twee grootste eilanden in de Toscaanse eilandengroep zijn het hele jaar toegangelijk, het eiland Elba is bereikbaar vanaf het vasteland van Toscane en het kleine eiland Giglio is bereikbaar vanaf het schiereiland Monte Argentario.