Trani

 

Trani in Italië ligt in het zuidoosten van het land in de provincie Barletta-Andria-Trani in de regio Apulië, de stad ligt aan een kleine natuurlijke inham aan de Adriatische Zee en 54 kilometer ten noorden van de stad Bari.

 

Trani is ook een soort natuursteen, een kalksteen soort uit het Jura tijdperk, ruim 140 miljoen geleden ontstaan.

De Trani-steen wordt nu nog gedolven in een aantal steengroeven in de directe omgeving van de stad en gebruikt in heel Europa, in de stad zijn veel historische gebouwen gebouwd met deze mooie roze tot witte natuursteen. Trani is een mooi gelegen havenstad met authentieke vissersbootjes in de haven, een treinstation en een aantal kenmerkende bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Trani

 

De Kathedraal van Trani of de kathedraal van San Nicola Pellegrino is een dubbele kerk met een crypte. Het is een van de Normandische kerken in de regio Apulië met een Romaanse architectuur. De kathedraal van Trani is gebouwd met de lokale natuursteen uit de omgeving en heeft een zachtroze tot witte kleur. De bouwperiode was een kleine 100 jaar en de kathedraal werd voltooid rond het jaar 1200, de klokkentoren werd ruim 30 jaar later gebouwd, in het interieur zijn onder andere mozaïekvloeren en fresco’s te zien.

 

Bezienswaardige kerken in de stad zijn verder onder andere de San Domenico gebouwd door de Dominicanen in 1763. De kerk Beata Virgine del Carmine in de haven met een neoklassieke klokkentoren gebouwd naar een ontwerp van Giuseppe Monetti. De Sinagoga Scolanova is een Joodse synagoge bij de haven in de omgeving van het fort. Het klooster en de kerk van S. Maria di Colonna ligt iets buiten het stadscentrum en is opgericht door Benedictijnen in 1086.

 

Het Kasteel van Trani of het Zwabische kasteel is oorspronkelijk gebouwd als een vesting tussen 1233 en 1249 onder het bewind van Frederik II van Zwaben. Het gebouw met een militaire architectuur werd gebouwd op de rotsachtige oever centraal in de haven van Trani. Het kasteel werd aan het einde van de twintigste eeuw gerestaureerd en voor het publiek geopend.

 

In de stad zijn veel paleizen of grote herenhuizen te zien, het Palazzo Telesio werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd door de familie Antonacci bij de haven. In het Telesio paleis is nu een museum met een verzameling van circa 33 negentiende-eeuwse rijtuigen, koetsiersuniformen en harnassen. Het stadspark van Trani is het grootste park in de stad met palmbomen, steeneiken, dennen, fonteinen, bloembedden en een aquarium met veel soorten vissen en sierplanten. In het stadspark staan ook nog zes mijlpaalkolommen van de Via Traiana; een oude Romeinse weg.

Langs de kust en langs de Via Traiana zijn fietspaden aangelegd als onderdeel van de Adriatische fietsroute. In Trani zijn vooral veel kleinschalige familiehotels en de laatste jaren zijn er meer uitgaansmogelijkheden.