Trasimeense Meer

 

Het Trasimeense Meer of het Meer van Trasimeno ligt in de regio Umbrië in Italië, circa 20 kilometer ten westen van de plaats Perugia. Rond het meer liggen een aantal kastelen, dorpen en stadjes zoals Castiglione del Lago, Torricella en San Feliciano. In het meer liggen de drie eilandjes: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. Het Trasimeense Meer is een groot meer met een oppervlakte van 128 vierkante kilometer, een gemiddelde diepte van 4,3 meter en een maximale diepte van zes meter. Het is qua oppervlakte het vierde grootse meer van Italië en iets kleiner dan het Comomeer.

 

Het Trasimeense Meer ligt in het regionale natuurpark Lago Trasimeno. Het is een endoreïsch meer of een gesloten meer zonder afwatering, dit soort meren zijn gevoeliger voor vervuiling dan meren die afwateren. De kwaliteit van het water in het Trasimeense Meer wordt daarom regelmatig gecontroleerd. Het water is schoon, vooral door de afwezigheid van grootschalige landbouw of veel bebouwing in het gebied. Het meer is rijk aan vissen zoals snoek, karper en zeelt, het is een populair gebied om te zwemmen, roeien of te vissen en het ligt in een heuvelachtige omgeving met wijngaarden en olijfboomgaarden.

 

Eilandjes en dorpen Trasimeense Meer

 

Het eiland Polvese is het grootste eiland in het Trasimeense Meer met een oppervlakte van bijna zeven vierkante kilometer. In het oostelijke en zuidelijke deel van het eiland is een uitgestrekt wetland met een begroeiing van riet en verschillende soorten vogels. Polvese wordt niet permanent bewoond maar onderzoekers verblijven wel regelmatig langere periodes op het eiland. Er kan aangemeerd worden aan de pier van het eiland en er zijn restanten te zien van onder andere een klooster en een middeleeuws kasteel.

 

Het eiland Maggiore in het Trasimeense Meer heeft een oppervlakte van 2,4 vierkante kilometer en is bereikbaar vanaf het vasteland met een veerdienst vanuit de plaatsen Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno en Castiglione del Lago. Maggiore wordt wel permanent bewoond door circa 15 bewoners, de belangrijkste inkomstenbron voor de lokale bevolking was in het verleden het vissen, nu kunnen de bewoners leven van het toerisme. Op het eilandje zijn een aantal bezienswaardigheden zoals de oude hoofdstraat, enkele kerken, het huis van een kapitein en het kasteel Guglielmi gebouwd in 1887 in neogotische stijl.

 

Het eilandje Minore is het kleinste van de drie eilanden in het Meer van Trasimeno en heeft een lengte van 450 meter en een breedte van 260 meter. Minore werd in het verleden wel bewoond door kluizenaars, nu is het een onbewoond eiland met een dichte vegetatie van bomen en er leeft een opvallende kolonie aalscholvers.

 

Een aantal stadjes of dorpen aan de oever van het Meer van Trasimeno zijn lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië, dit zijn: Passignano sul Trasimeno en Castiglione del Lago. In het district bergdorpen van het Trasimeno gebergte liggen onder andere de stadjes: Paciano, Panicale en Torgiano die eveneens lid zijn van de vereniging mooiste dorpen. Het Trasimeense Meer ligt in een mooie natuurlijke omgeving op korte afstand van de regionale hoofdstad Perugia en tussen de steden Florence en Rome. In de omliggende stadjes is een ruime keus in accommodaties voor een vakantie in het landelijke Umbrië.