Tremitische Eilanden

 

De Tremitische Eilanden in Italië liggen in de regio Apulië ten noorden van het schiereiland Gargano, het gebied ligt in een zeereservaat en is deel van het nationaal park Gargano. De archipel bestaat uit de vijf eilanden: San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio en Pianosa.

 

De naam Isole Tremiti is afgeleid van de Griekse Diomedes, koning van Argos tijdens de Trojaanse oorlog in de Griekse mythologie, volgens een van de legendes gooide Diomedes drie gigantische rotsblokken in zee die hij had meegnomen uit Troje. De verschillende legendes over het ontstaan van de archipel hebben als overeenkomst dat de Griekse mythologische held Diomedes na de Trojaanse oorlog vertrok naar Apulië in Italië en overleden is op de Tremistische eilanden.

 

Op het eiland San Nicola ligt de tombe van Diomedes en na zijn overlijden werden zijn radeloze vrienden volgens de legende in witte zeevogels veranderd. Deze zeevogels dragen nu nog de naam van de mythologische held, de Calonectris diomedea, de Nederlandse of Engelse naam voor de Calonectris diomedea is Scopoli’s pijlstormvogel genoemd naar de Italiaanse natuuronderzoeker Giovanni Antonio Scopoli die de soort voor het eerst beschreef.

 

Het maritieme natuurreservaat Isole Tremiti beschermt het zeegebied rondom de Tremitische Eilanden. Het zeeoppervlakte van het natuurreservaat is 14,66 vierkante kilometer en het beheer valt onder het nationaal park Gargano. Er is begroeiing op de kliffen met onder andere de kappertjesplant en rozemarijn en op San Domino groeit de Aleppoden. In het gebied leven veel vogels zoals de Scopoli’s pijlstormvogel.

 

San Domino is het grootse eiland van de Tremitische eilanden, het is een groen eiland met het lange zandstrand Cala delle Arene. Het is het enige vrij grote zandstrand in de archipel. Het Cala delle Arene strand ligt tussen de rotsen, het is een zandstrand met bijna wit zand en de bodem loopt langzaam af in zee, het ontvangt jaarlijks de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden.

 

In de omgeving van het strand liggen veel grotten en er groeien mediterrane struiken en de Aleppoden. Op San Domino ligt ook de Olifantrots, zo genoemd vanwege de omvang en de vorm van de rots, het is een groot rotsblok met de slurf van de olifant in zee.

 

 

San Nicola is het meest bevolkte eiland en het historische en religieuze centrum van de Tremitische Eilanden, het eiland is genoemd naar het klooster en de monnik Nicolo die hier ligt begraven. Het stadhuis van de archipel ligt op San Nicola en de gelijknamige hoofdstad is het administratieve centrum van de gemeente.

 

 

De Abdij van Santa Maria a Mare is een katholieke kerk en was vroeger een klooster.

 

Capraia is een onbewoond eiland maar wel een belangrijk natuurgebied, het eiland is vernoemd naar het kappertje of de kappertjesplant (Capparis spinosa).

 

 

Cretaccio is een klein en onbewoond rotsachtig eiland.

 

Pianosa is het kleinste eiland in de archipel en soms niet te zien als de golven het eilandje bedekken.

 

De Tremitische Eilanden hebben een totale oppervlakte van 3,18 vierkante kilometer en circa 483 inwoners. Het natuurgebied is vanuit een aantal Italiaanse havenplaatsen zoals Termoli, Vieste en Rodi Garganico met een bootje of met een excursie bereikbaar.