Trevinano

 

Trevinano is een dorpje binnen de gemeente Acquapendente in Italië in de provincie Viterbo en het is de meest noordelijke nederzetting van de regio Lazio. Het dorp ligt op een rotsachtige heuvel met een hoogte van 619 meter tussen het natuurreservaat Monte Rufeno en de plaats San Casciano dei Bagni in, ten noorden van het Meer van Balseno en bijna op de grens van zowel de regio Toscane als de regio Umbrië. Het dorp was tussen 1500 en 1800 een zelfstandige gemeente maar werd zoals zoveel Italiaanse dorpen met weinig inwoners onderdeel van een grotere gemeente, het dorpje heeft nu circa 140 inwoners.

 

 

Trevinano is van Etruskische oorsprong, later valt het gebied onder Rome, in de middeleeuwen waren er verschillende feodale heersers en daarna viel het gebied meer onder de gemeente Acquapendente en die van de Pauselijke Staat. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het kasteel met het wapen ​​van de Monaldeschi della Cervara, de parochiekerk Madonna Santissima sotto il Mistero della Nativita en de kerk van de Madonna della Quercia. Het kasteel van Trevinano is gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw.

 

De kerk Madonna della Quercia is gebouwd in de zestiende eeuw en genoemd naar de legende waarbij iemand een verschijning van de heilige Maria zag op de takken van een hoge boom, meer specifiek een eik, net buiten het dorp. Op het altaar in barok stijl in de kerk is een gedeelte van de boomstam van de eik te zien waarnaar de kerk is vernoemd. Elk jaar op de derde zondag van mei is het dorp Trevinano een deelnemer aan het bloemenfestival in Acquapendente waarbij er mozaïeken van bloemen en bladeren worden gemaakt. Van oorsprong is dit een oud volksfestival na het succesvol beschermen van de kersenbloesem tegen de vorst.

 

Natuurreservaat Monte Rufeno

 

Het natuurreservaat Monte Rufeno is gemakkelijk bereikbaar vanuit Trevinano en Acquapendente, dieren in het gebied zijn onder andere het gewone stekelvarken, everzwijn, damhert, ree, vos, marter, de Europese moerasschildpad en verschillende soorten roofvogels. Er groeien veel soorten planten waaronder lelies, narcissen en orchideeën.

 

 

In het natuurreservaat ligt het bloemenmuseum Museo del Fiore, het museum is gevestigd in een oude boerderij. Het is een interessant museum met een weergave van de circa 1000 soorten planten van de omgeving. Er kunnen mozaïeken worden gemaakt die traditioneel zijn tijdens het lokale bloemenfestival en er is veel uitleg over andere tradities zoals het maken van parfum van bloemen, de bijen en de honing, de eetbare paddenstoelen en de relatie tussen mens en bloem in de mythologie, religie, folklore en in de geschiedenis. Er is veel aandacht voor kinderen met workshops, een speeltuin, het educatieve wandelpad en er is een botanische tuin.

In de directe omgeving liggen landelijk gelegen B&B’s of een Casa rural in een mooi wandelgebied en op korte afstand van twee meren en andere stadjes in de heuvels.