Tropea

 

Tropea in Italië ligt in het zuidwesten van de regio Calabrië in de provincie Vibo Valentina, het stadje heeft een mooie ligging aan de Tyrreense Zee en wordt ook wel de Parel van Calabrië genoemd. Tropea heeft een goed zandstrand en voor de kust ligt het eilandje Santa Maria met het heiligdom. In de Romeinse tijd bouwden de Romeinen hier een haven en volgens een legende keerde Hercules uit de Griekse mythologie terug uit Spanje van een van zijn werken zag deze “Kust van de goden” en maakte van Tropea een van zijn thuishavens.

 

Door de unieke ligging van Tropea als een terras aan zee was de stad belangrijk in de Romeinse, Normandische en Aragonese tijd. In de omgeving van de stad zijn tombes gevonden die dateren uit de Magna Graecia periode.

 

De oude stad ligt met een gemiddelde hoogte van 55 meter op een rots en vanaf hier is er goed uitzicht op het strand en bij helder weer is de vulkaan Stromboli te zien en de andere Eolische Eilanden. Langs de kust liggen een aantal baaien met strandjes en elf kilometer ten zuiden van het stadje ligt het uitkijkpunt Capo Vaticano.

 

Bezienswaardigheden Tropea

 

De Kathedraal van Tropea is een Normandische kathedraal, de kerk is gewijd aan St. Maria van Roemenië en werd gebouwd in Normandische stijl in de tweede helft van de twaalfde eeuw. De Madonna van Roemenië is de beschermvrouwe van de stad en elk jaar op 15 augustus is er een feestdag met een processie naar zee.

In het oude centrum van de stad zijn verder een aantal adellijke paleizen te zien uit de achttiende en de negentiende eeuw en het klooster Pieta.

 

Het Klooster van Santa Maria dell’Isola of het Heiligdom van Santa Maria dell’Isola ligt op het gelijknamige eilandje. Het eilandje of de klif was vroeger waarschijnlijk alleen over zee bereikbaar maar door het ophopen van zand door de golven tijdens een aardbeving is het Santa Maria eiland nu via een strook land verbonden met het vasteland. Het klooster werd waarschijnlijk al gebouwd in de Byzantijnse periode maar van de oorspronkelijke structuur is weinig overgebleven. Het gebouw lijkt van buiten nu bijna meer op een kasteel maar van binnen is het nog steeds duidelijk een kerk en er is een museum. Het heiligdom is bereikbaar via een lange trap. De processie elk jaar op 15 augustus met het beeld van Maria vanaf de kathedraal eindigt in het klooster Santa Maria.

 

Het gebied staat bekend om de oogst van een zoete rode ui. De “Ui van Tropea” wordt verwerkt in veel gerechten, in de stad is een ijssalon die zelfs rode ui ijs verkoopt.

In de zomermaanden is Tropea een van de meest populaire bestemmingen voor een vakantie in de regio Calabrië, het strand bij het centrum is dan druk maar in de directe omgeving liggen rustiger stranden. In de nieuwere gedeeltes van de stad zijn hotels en B&B’s in het oude centrum zijn vooral B&B’s en bij de jachthaven is een kleine camping. Er is een kleine jachthaven en vanuit de haven is het mogelijk om een rondvaart te maken naar de Eolische eilanden of alleen naar de vulkaan Stromboli.