Tuin van de Tarot

 

De Tuin van de Tarot of de Giardino dei Tarocchi is een beeldentuin of beeldenpark in de gemeente Capalbio in het zuiden van de provincie Grosseto en in de Italiaanse regio Toscane, 60 kilometer ten zuidoosten van de stad Grosseto. De esoterische beeldentuin is gecreëerd door de vrouwelijke Franse kunstenaar en beeldhouwer Niki de Saint Phalle iets ten zuiden van het dorp Pescia Fiorentina.

 

De Tuin van de Tarot ligt op de zuidelijke helling van de Garavicchio heuvel in het landschap Maremma. Niki de Saint Phalle kreeg haar inspiratie voor deze tuin door een bezichtiging van onder andere het Park Güell in Barcelona en de Tuinen van Bomarzo in de Italiaanse regio Lazio.

 

In de Giardino dei Tarocchi staan 22 monumentale beelden op basis van de 22 kaarten van de Grote Arcana van het kaartspel Tarot. De kaarten in de tarot van de Grote Arcana zijn genummerd van 1 t/m 21, kaart 22 is de dwaas of de nar met het cijfer 0.

Niki de Saint Phalle bouwde ruim 17 jaar aan de tuin van de tarot, in haar brieven die ze heeft achtergelaten schreef ze over haar motivatie: de wil om te laten zien dat een vrouw ook iets tijdloos en monumentaals kan creëren.

Niki de Saint Phalle is een pseudoniem van Catherine Marie-Agnès de Saint Phalle, ze werd geboren op 29 oktober 1930 en is overleden op 21 mei 2002. Werken van haar staan onder andere in Parijs, Hannover, Zürich en Jeruzalem. De Tarottuin is geopend op 15 mei 1998 en er is een stichting opgericht voor het behoud van haar werk en exploitatie van de beeldentuin.

 

De Tuin van de Tarot is een monumentaal park met een tuin en de kleurrijke beelden, rondom de tuin zijn muren van tufsteen gebouwd met een ronde boog als entree.

Deze entree is “de drempel” om een duidelijke scheiding aan te geven tussen de magische pauze in de tuin en de dagelijkse realiteit buiten de tuin. De meeste beelden zijn bedekt met mozaïeken van stukjes keramiek en glas en veel sculpturen zijn ook van binnen te bezichtigen. In een van de sculpturen woonde Niki zelfs voor een langere periode.

 

 

De wandelroute start bij het beeld van de Dwaas en eindigt bij het beeld van de Wereld. Niki de Saint Phalle schreef hierover: “De wereld is de kaart van het prachtige innerlijke leven. Het is de laatste kaart van de Grote Arcana en de spirituele oefening van het spel. Deze kaart bevat het geheim van de wereld en is het antwoord op de Sfinx”. De Giardino dei Tarocchi is elke dag geopend voor bezoekers vanaf 1 april tot 15 oktober en van 1 t/m 31 maart alleen van maandag t/m vrijdag. Van 1 november tot 1 maart is het park alleen geopend op de eerste zaterdag van de maand van 09:00 tot 13:00 uur, op deze dagen is de entree gratis, de rest van het jaar is de entreeprijs tussen de 7 en 12 euro afhankelijk van leeftijd of groep. Het park ligt op korte afstand van de thermen van Saturnia en van het natuurpark Maremma.