Tuscania

 

Tuscania ligt in de provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië, 23 kilometer ten westen van de stad Viterbo en 15 kilometer ten zuiden van het Meer van Bolsena, in het historische landschap Eturië of Eturia, in het Italiaans Tuscia.

 

Eturië was een landschap in Midden-Italië tussen de rivieren Arno en de Tiber en het centrum van de Etrusken in de regio Toscane, het noorden van de regio Lazio en het westen van de regio Umbrië. De stad Tuscania ligt op een rotsachtig plateau van tufsteen op een hoogte van 180 meter tussen de valleien van rivieren zoals de Marta rivier en het was een van de belangrijkste centra tijdens de veetrek. Tuscania is een van de Italiaanse stadjes met de bandiera arancione, de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano.

 

Bezienswaardigheden Tuscania

 

De basiliek van San Pietro werd oorspronkelijk waarschijnlijk gebouwd in de achtste of negende eeuw op de restanten van een tempel van een Etruskische akropolis maar het huidige romaanse gebouw is uit de elfde eeuw.

 

De gevel van de San Pietro met een loggia en een roosvenster werd herbouwd aan het einde van de twaalfde en het begin van de dertiende eeuw. In het interieur van de kerk zijn onder andere fresco’s te zien met de drie beschermheiligen van de stad.

 

De basiliek is vaak gebruikt als filmlocatie. Rondom de stad Tuscania staat nog delen van de stadsmuren vooral bij de Santa Maria Maggiore kerk en de San Pietro kerk en bij de kerk staan twee hoge vierkante torens op de heuvel.

 

De basiliek van Santa Maria Maggiore ligt aan de voet van de heuvel van de San Pietro en is gebouwd in romaanse stijl in de twaalfde eeuw, de gevel is vergelijkbaar met eveneens een loggia en een roosvenster.

 

De kerk heeft een mooi interieur met versierde zuilen, ronde bogen en fresco’s. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de kathedraal van Tuscania en de Santa Maria del Riposa met naast het gebouw het archeologisch museum van de stad.

 

In het archeologisch museum zijn veel vondsten te zien van de Etruskische begraafplaatsen zoals vazen van keramiek of brons. Het archeologisch museum is gratis toegankelijk en elke dag geopend van 08:30 tot 19:30 uur, op maandag gesloten.

 

 

Het klooster of de abdij van San Giusto ligt in de vallei van de Marta rivier en is gebouwd in romaanse stijl in de twaalfde eeuw. De vallei werd bewoond door de Romeinen en de Etrusken, het was oorspronkelijk een benedictijnenklooster en werd later bewoond door monniken van de kloosterorde cisterciënzers.

 

Het klooster raakte in verval maar werd later gerestaureerd, het is nu een plaats voor bruiloften, recepties of andere evenementen en er is een Bed&Breakfast en een biologische boerderij.

 

De restanten van het kasteel Rivellino liggen op een heuvel, delen van de muren, kantelen en van een toren zijn nog te zien.

 

In de directe omgeving liggen veel Etruskische necropolissen en het natuurreservaat Tuscania.

Er is een bezoekers informatiecentrum aan het centrale plein van de stad, er zijn gidsen voor een excursie en landelijk gelegen hotels en B&B’s in de stad en omgeving.