Umbrië

 

De regio Umbrië in Italië ligt centraal in het land, het is een groen en heuvelachtig gebied met een oppervlakte van 8456 vierkante kilometer met als hoofdstad Perugia en onderverdeeld in de twee provincies Perugia en Terni. Het is de enige regio in Italië zonder een kustlijn toch is het een goed bezochte toeristische regio vanwege het rustieke landschap, de artistieke cultuur en de traditionele invloeden. De regio Umbrië staat bekend als het groene hart van Italië: Il cuore verde d’Italia, oorspronkelijk zo genoemd door de dichter Giosue Carducci.

 

Het groene hart van Italië is nog steeds een populaire en kenmerkende naam voor de regio. Groen voor de heuvels, de bergen, de landerijen, de olijfbomen en de wijnranken. Het hart staat niet alleen symbool voor de centrale ligging in het land maar ook voor de mystieke bron, het streven naar vereniging met religie van de heilige Benedictus van Nursia en de monnik Franciscus van Assisi, beiden geboren in deze regio. De heilige Sint Valentijn is ook in de regio Umbrië geboren en hij is vooral bekend geworden met de dag van de geliefden: Valentijnsdag op 14 februari.

 

Natuur Umbrië

 

Het landschap in Umbrië is groen en heuvelachtig met een aantal valleien en riveierdalen, de hoogste berg in de regio is de top Cima del Redentore met een hoogte van 2448 meter in de bergketen Monte Vettore. In de regio stroomt een deel van de Tiber rivier met een aantal belangrijke zijrivieren zoals de Nera rivier met een lengte van 116 kilometer, de Paglia rivier met een lengte van 86 kilometer, de Chiascio rivier en de rivier Topino. In de regio’s Umbrië en Marken ligt het Nationaal Park Monti Sibillini en er zijn vier regionale natuurparken: het Meer van Trasimeno park, het Monte Cucco park, het Monte Subasio park, het Coliforito park, en verder de beschermde landschappen van de rivieren Tiber en de Nera.

 

In het Nera rivierpark ligt de waterval van Marmore, het is een van de hoogste kunstmatig aangelegde watervallen van Europa. De belangrijkste meren in de regio zijn het Trasimeense Meer op korte afstand van de stad Perugia, het Meer van Piediluco en het Meer van Corbara in de gemeente Orvieto. De “kleuren en smaken van Umbrië” is een jaarlijks evenement georganiseerd door het Ministerie van Landbouw en de Italiaanse Touring Club in de maanden mei en juni met rondleidingen door de regionale parken en het ontdekken van de culinaire tradities van de regio met typische Umbrische producten zoals regionale soorten wijn, kaas, vlees en de linzen van Castellucio.

 

Bezienswaardigheden Umbrië

 

De regio Umbrië heeft veel bezienswaardige steden en dorpen vaak gelegen in een mooie landelijke omgeving. De stad Orvieto is een belangrijk cultureel centrum van de regio met een mooie kathedraal en in de omgeving ligt het wandelpad naar de opvallende rots bij Rocca Ripesena. De middeleeuwse stad Assisi is de geboorteplaats van de heilige Franciscus van Assisi en de stad met de basiliek van Sint Francesco is een Unesco werelderfgoed. De oude stad Gubbio met het Romeinse theater wordt ook wel de truffelstad en de keramiekstad genoemd. Norcia of Nursia ligt aan de voet van de Sibillini berg en staat bekend om de mooie ligging in het groene landschap en als uitvalsbasis voor bergbeklimmen en wandelingen.

 

Het dorp Castelluccio is een van de hoogst bewoonde centra van het Apennijnen gebergte en ligt in het nationale park met in het voorjaar een bloemenzee. Perugia de hoofdstad van de regio met een historisch centrum wordt ook wel de chocoladestad genoemd en ligt op korte afstand van het Trasimeense Meer; een bekende toeristische bestemming voor Italianen met rondom het meer een aantal bezienswaardige dorpen.

Umbrië wordt ook wel de romantische regio genoemd omdat het de geboortestreek is van Sint Valentijn, naar hem is de bekende Valentijnsdag genoemd, zijn geboorteplaats Treni heeft niet zo’n romantische sfeer maar steden als Orvieto en Gubbio hebben dit wel en bij de waterval Marmore is een uitzichtpunt naar hem vernoemd; het balkon van de geliefden. In Italië wordt op 14 februari ook de start van de lente gevierd omdat de wijnranken beginnen te groeien en het gezegde “Zonneschijn op St. Valentijn, geeft goede wijn” is hierop gebaseerd.

 

vakantiebestemmingen Umbrië

 

natuur en cultuur Umbrië

 

overige informatie