Urbino

 

Urbino ligt in de regio Marken in Italië en ligt 40 kilometer ten zuidwesten van Pesaro in de provincie Pesaro-Urbino. De stad Urbino heeft een mooie ligging in de heuvels op een hoogte van 451 meter en in het zuiden van de historische regio Montefeltro. De belangrijkste heerser van het hertogdom Urbino was Federico da Montefeltro tijdens de Italiaanse renaissance en de Italiaanse schilder Rafaël of ook wel Raffaello Sanzio genoemd is in deze stad geboren.

 

 

De renaissance was een belangrijke periode voor de stad met onder andere de oprichting van de universiteit en het historisch centrum van Urbino is een Unesco werelderfgoed.

 

Bezienswaardigheden Urbino

 

Het Palazzo Ducale of het hertogelijk paleis wordt gezien als een van de belangrijkste monumenten van de regio Marken omdat het een van de meest interessante architecturale en artistieke voorbeelden is van de Italiaanse renaissance. Het paleis is gebouwd in opdracht van graaf Federico da Montefeltro tussen 1463 en 1472.

 

In het paleis is de Galleria Nazionale delle Marche; de Nationale galerij van de Marche, gevestigd met een van de belangrijkste collecties van renaissancekunst in de wereld. Met werken van onder andere Raphael, Joos van Wassenhove, Melozzo da Forli, Piero della Francesca, Paolo Uccello, Timoteo della Vite en Titiaan.

 

In het Palazzo Ducale worden regelmatig evenementen georganiseerd en het paleis is een van de meest bezochte monumenten in de regio.

 

De Kathedraal van Urbino werd oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw maar herbouwd aan het einde van de achttiende eeuw in neoklassieke stijl. De kathedraal is nu een kleine basiliek en gewijd aan de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria, de kerk heeft een mooi interieur met een kapel, een koepel en veel kunstwerken.

 

 

Het klooster van San Francesco is gebouwd aan het einde van de dertiende en het begin van de veertiende eeuw in een romaans en gotische bouwstijl. Het klooster ligt op korte afstand van het centrale plein Piazza della Repubblica. De aanwezigheid van de franciscanen of minderbroeders dateert al uit de periode van de heilige Franciscus van Assisi.

 

De obelisk van Urbino is een van de twaalf originele Egyptische obelisken in Italië en staat op het plein Piazza Rinascimento tegenover de kerk van San Domenico. De kerk van San Domenico is gebouwd in de veertiende eeuw en wordt nu gebruikt door de universiteit. Rondom de stad liggen nog een deel van de oude verdedigingmuren, bastions en toegangspoorten, een van de belangrijkste poorten is de Porta Valbona die opgericht werd ter ere van het huwelijk van de hertog en hertogin van Urbino. De poort Valbona is de toegang naar het historische centrum en het grote vierkante plein Piazza del Mercatale. In de stad zijn nog een groot aantal bezienswaardige kerken, paleizen, villa’s en monumenten. De universiteit van Urbino is gevestigd in verschillende monumentale gebouwen en ze onderhouden de openbare botanische tuin.

De stad ligt in een mooie groene en heuvelachtige omgeving in het noorden van de regio Marken, er zijn in het centrum en omgeving goede hotels, appartementen of een B&B en aan het Rinascimento plein ligt het lokale toeristen informatiecentrum met veel informatie over festivals in de stad en de wandelroutes in de omgeving.