Val d’Orcia

 

Val d’Orcia Italie

Val d’Orcia is een uniek landschap met vlaktes, heuvels en nederzettingen in de regio Toscane in Italië, het hele gebied is een werelderfgoed. Het esthetische landschap ligt 25 kilometer ten zuidoosten van de plaats Siena en ten noorden en oosten van de Monte Amiata, in de provincies Siena en Grosseto. De Monte Amiata (Amiata berg) is een uitgedoofde vulkaan en heeft een hoogte van 1738 meter.

 

Via Francigena

 

De Via Francigena is een oude pelgrimsroute naar Rome en loopt door de Val d’Orcia, de handelsroute heette in de Romeinse tijd Via Cassia. Pelgrims en kooplieden liepen de kerkelijke route en bevorderden hiermee de ontwikkeling van het gebied. De stad Siena werd een belangrijke nederzetting met een rijke cultuur en de handelaren van Siena investeerden in het omliggende landschap. De Via Francigena is door de Raad van Europa benoemd als Europese Culturele Route.

 

Val d’Orcia

 

Val d’Orcia

 

wijnen Italie

Val d’Orcia is een goed beheerd renaissance agrarisch landschap dat in de 14de en 15de eeuw werd ontwikkeld. De vallei werd een weergave van het leven in harmonie met de natuur en een model van duurzame ontwikkeling. Het smaakvolle landschap inspireerde veel kunstenaars tijdens de renaissance. Val d’Orcia of de Orcia Vallei heeft een oppervlakte van 61.188 hectare, door het gebied stroomt de Orciarivier van oost naar west door de provincies Siena en Grosseto. De rivier Orcia heeft een lengte van 70 kilometer en mondt bij de Monte Antico uit in de rivier Ombrone.

 

In het gebied wordt de Orcia DOC wijn en de Brunello di Montalcino geproduceerd, een gekwalificeerde DOCG wijn en een van de bekendste en duurste wijnen van Italië.

 

Steden en dorpen in Val d’Orcia

 

In de Orcia Vallei liggen de steden en dorpen: Castiglione d’Orcia, Montalcino, Pienza, Radicofani, San Quirico d’Orcia, Contignano, Monticchiello, Bagno Vignoni, Rocca d’Orcia, Campiglia d’Orcia, Bagni San Filippo, Vivo d’Orcia, Montenero d’Orcia en Montegiovi. In het geïsoleerde en rustige landschap liggen verder veel boerderijen, kerken, landhuizen en forten met ontoegankelijke torens.

 

Montalcino gebouwd op een heuvel is vooral bekend vanwege de wijnbouw, het fort, een kasteel ruïne (de Rocca) en de abdij van Sant’Antimo.

 

Pienza in de omgeving van de Amiata berg, het historisch centrum is een werelderfgoed.

 

 

Radicofani ligt 60 kilometer ten zuidoosten van Siena aan de historische pelgrimsroute Via Francigena, bezienswaardigheden zijn de Rocca (het kasteel) met de indrukwekkende toren, de San Pietro kerk, de St. Agatha kerk en de botanische tuin Bosca Isabella.

 

Bagno Vignoni is een dorp gelegen op een heuvel en bekend om zijn warmwaterbronnen.

 

Rocca d’Orcia, ook wel Tentennano Rock genoemd, ligt een kilometer ten noorden van Castiglione d’Orcia. Bezienswaardigheden zijn het achthoekige kasteel Rocca Tentennano, een aantal kerken, de stadspoort en het Piazza Cisterna, een plein met oude fonteinen.

 

Montenero d’Orcia is gebouwd op een heuvel op 350 meter hoogte, bezienswaardigheden zijn de parochiekerk van Sint Lucia, de Maria-kerk, een historische boerderij met wijnmuseum, stadsmuren van Montero en Cassero Senese een fort uit de 15de eeuw.

 

Crete Senesi

 

Crete Senesi
Monte Oliveto Maggiore

Crete Senesi ligt ten noorden van Val d’Orcia, het gebied is ontstaan door erosie. Crete Senesi staat voor Senese klei of de kleimineralen van Siena. In deze klei die Mattaione wordt genoemd zitten sedimenten van de Tyrreense Zee uit het tijdperk Plioceen. Typerend voor het landschap zijn de Biancane, dit zijn hoge witte heuvels met smalle groeven en zonder enige vegetatie. Het gebied staat bekend om de productie van de witte truffel, een ondergrondse paddenstoel. Binnen het Crete Senesi gebied ligt de Accona woestijn (Deserto di Accona), een grijs maanachtig landschap met veel heuvels.

 

 

Aan de zuidelijke rand van de Accona woestijn ligt tussen aangelegde cipressen bossen de abdij van Monte Oliveto Maggiore. Het klooster  werd gebouwd tussen 1387 en 1514 en wordt nog steeds bewoond.