Ventimiglia

 

Ventimiglia ligt in de provincie Imperia in de Italiaanse regio Ligurië, 23 kilometer ten westen van San Remo en circa 8 kilometer ten oosten van de Franse grens. De stad ligt aan de Golf van Genua met een kleine haven aan de monding van de rivier de Roia waardoor de stad uit twee delen bestaat; een historisch centrum en een nieuwer gedeelte. Er liggen een aantal bruggen over de rivier Roia waaronder een goede voetgangersbrug.

 

Ventimiglia wordt ook wel de toegangspoort genoemd van de Bloemenrivièra of de grensstad en elke vrijdag is er een bloemenmarkt en een gewone markt, veel Fransen van net over de grens bezoeken deze gezellige en drukke markt. De levendige kustplaats heeft een mild klimaat met een grillige kustlijn en kiezel- en zandstranden. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen in het middeleeuwse centrum met uitzicht op de nieuwe stad.

 

Bezienswaardigheden Ventimiglia

 

De kathedraal van Santa Maria Assunta is het belangrijkste herkenningpunt van het oude centrum, de kathedraal staat op een heuvel en de toren is vanaf grote afstand te zien. De kerk is gebouwd vanaf het begin van de twaalfde eeuw op de restanten van een Romeinse tempel in een romaanse bouwstijl en rond 1968 uitgebreid gerestaureerd. Er is een mooi interieur met zuilen en fresco’s te zien en naast het gebouw staat een achthoekige doopkapel.

 

De kerk van San Michele Arcangelo in het oude centrum ligt op de Piazza Colletta en werd oorspronkelijk gebouwd in de tiende eeuw maar later aangepast in een romaanse stijl, het is architectonisch en historisch gezien een van de belangrijkste kerken van de stad.

 

In het centrum en de omgeving zijn nog een groot aantal bezienswaardige kerken.

 

De archeologische opgraving Albintimilium ligt ten oosten van de stad met als belangrijkste bezienswaardigheid het Romeinse theater gebouwd rond de tweede eeuw. Er zijn ook mozaïeken gevonden, delen van oude stadsmuren, graven en thermale baden. Het Romeinse theater bood 2000 zitplaatsen en werd in de negentiende eeuw opgegraven. Bij de opgraving ligt het Antiquarium; een archeologisch museum met schaalreproducties van de belangrijkste monumenten van de Romeinse stad.

 

De Botanische Tuinen van Hanbury liggen ten westen van de stad, het is een groot gebied met verschillende soorten tuinen. De tuinen werden aangelegd door Sir Thomas Hanbury op een heuvel die schuin afloopt naar zee; kenmerkend landschap voor de Ligurische kust.

 

De botanische tuinen van Hanbury staan regelmatig in een lijst van de 10 mooiste tuinen in Italië. In de botanische tuin staan ruim 6000 planten van tropische of subtropische oorsprong, de planten staan in groepen zoals de agaves, aloë, yucca, salvia, palmvarens, eucalyptus en passiebloemen. In de tuinen staan ook fonteinen, standbeelden en een mausoleum met de as van Sir Thomas Hanbury en zijn vrouw Katherine Aldam Pease. De tuin is dagelijks geopend voor bezoekers en er is een museum.

 

Er is een internationaal treinstation van de Cuneo-Ventimiglia-spoorlijn, het is het laatste grensstation van de Cuneo lijn ook wel de Tendaspoorlijn genoemd. Het traject wordt gezien als een van de mooiste treinreizen in Europa met grote hoogteverschillen over bruggen, door tunnels, bergpassen en over rivieren.

 

 

In de directe omgeving van de stad liggen de grotten van Balzi Rossi en het natuurgebied de Oase van Nervia.

 

 

Er zijn een aantal jaarlijkse festivals en de weekmarkt elke week op vrijdag is een van de grootste straatmarkten van Europa met onder andere veel soorten bloemen die geteeld worden langs de kust maar ook lokale producten, antiek en souvenirs. Er is een goede keus in hotels, appartementen of een B&B en Ventimiglia is een prima uitvalsbasis om de kust van de Italiaanse Bloemenrivièra te ontdekken.