Vesuvius

 

De Vesuvius in Italië ligt ten oosten van Napels in de regio Campanië, de Vesuvius is een actieve vulkaan en ligt op een hoogte van 1281 meter in het nationale park Vesuvius. De vulkaan is vooral bekend vanwege de uitbarsting in het jaar 79 die heeft geleid tot het begraven en en deels vernietigen van de Romeinse steden Pompeï, Herculaneum en andere nederzettingen. De vulkaan Vesuvius is sinds die tijd vaker uitgebarsten en het is de enige vulkaan op het Europese vasteland die de afgelopen honderd jaar is uitgebarsten. De Vesuvius wordt nu gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld vanwege de bevolking van circa 3 miljoen mensen die in de omgeving wonen, dit is het meest dichtbevolkte vulkanische gebied ter wereld.

De Vesuvius ligt in de Campanische vulkanische boog, deze vulkanische boog bestaat uit een aantal actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen rond de Golf van Napels. De Monte Vesuvius is een actieve vulkaan die voor het laatst in 1944 uitbarstte, de Campi Flegrei of de Brandende velden is een gebied met grotendeels uitgedoofde kraters. In de Campi Flegrei ligt ook de Solfatara, dit is een ondiepe vulkanische krater die nog steeds actief is met de uitstoot van zwaveldampen. De Monte Epomeo ligt 20 kilometer ten westen van Napels op het eiland Ischia en is voor het laatst uitgebarsten in 1302. Ten zuiden van de Vesuvius liggen de onderzeese uitgestorven of slapende vulkanen Palinuro, Vavilov, Marsili en Magnaghi. De andere vulkanen in de Campanische vulkanische boog zijn de Stromboli, Vulcano en de Monte Etna, deze liggen buiten de regio Campanië maar wel binnen hetzelfde gebied van vulkanische activiteit.

 

 

De vulkaan Vesuvius is voor het eerst uitgebarsten in het jaar 79 n.Chr., sinds die tijd zijn er veel uitbarstingen geweest, de laatste was in 1944, maar geen enkele hiervan was zo zwaar als de eerste uitbarsting waarbij Pompeï en andere steden werden bedolven onder het vulkaanas.

 

Het gebied rond de vulkaan is nu het Nationaal Park Vesuvius of het Parco nazionale del Vesuvio. Een van de belangrijkste redenen voor het oprichten van het nationale park is om het aantal inwoners van het gebied te verminderen voor het geval er weer een uitbarsting komt. In het nationale park worden alle illegale gebouwen gesloopt en het is verboden om nieuwe gebouwen te plaatsen. Nationaal Park Vesuvius heeft een oppervlakte van ruim 72 vierkante kilometer en in het natuurgebied ligt de vulkaan maar ook de Monte Somma. De berg Somma heeft een hoogte van 1132 meter en het is deels een groen gebied met dichtbegroeide bossen en veel plantensoorten. In het natuurgebied leven onder andere vossen, hazen, konijnen en verschillende vogelsoorten.

 

Er worden ook druiven gekweekt op de Monte Somma, de wijngaarden zijn te bezoeken en de lokale wijn van Vesuvius heeft een geheel eigen smaak. Het nationale park en de top van de Vesuvius is open voor bezoekers met een aantal wandelpaden naar de krater, rond de top van de vulkaan ligt een loopbrug. De Vesuvius ligt 14 kilometer ten oosten van Napels en is bereikbaar met een bus.