Viareggio

 

Viareggio ligt in de regio Toscane in Italië in de provincie Lucca, 26 kilometer ten westen van de stad Lucca en 24 kilometer ten noorden van de stad Pisa. Viareggio is een populaire kustplaats aan de Tyrreense Zee en ligt bij het Meer van Massaciuccoli. Het is ook een van de bekendste plaatsen in het land voor het jaarlijkse carnaval.

 

De stad staat bekend vanwege de scheepsbouw, de industrie, lokale ambachten en het toerisme. De kuststrook met veel stranden heeft een lengte van circa tien kilometer, zes kilometer hiervan zijn privéstranden waarvoor entree wordt gevraagd en vier kilometer ligt in het natuurpark bij het Burlamacca kanaal en bij het Meer van Massaciuccoli. De kustplaats is in de zomermaanden een vrij drukke toeristische bestemming.

 

De stad heeft bezienswaardigheden zoals de scheepswerven, oude stadmuren en een aantal kerken.

De kerk van San Paolino is een kleine basiliek en werd oorspronkelijk gebouwd in 1896 maar later uitgebreid.

De kerk staat in het centrum van de stad en heeft een decoratieve gevel en een vierkante klokkentoren.

 

In het historische centrum bij het Burlamacca kanaal staat de Matilde toren uit de zestiende eeuw. Rondom de Oude Vismarkt staan huizen uit de zeventiende eeuw en hier ligt ook het maritiem museum. Er zijn een aantal villa’s en paleizen te zien uit de negentiende eeuw en er is een lange promenade of boulevard met hotels, winkels, musea en cafés. In de stad zijn verder veel pleinen, monumenten, standbeelden en een aantal fonteinen. Er is ook een archeologisch museum en een maritiem museum, een kunstgalerie met ruim 3000 werken uit de twintigste eeuw is gevestigd in het Palazzo delle Muse.

 

Carnaval van Viareggio

 

Het carnaval van Viareggio wordt al gevierd sinds het einde van de negentiende eeuw. Het eerste carnaval in 1873 was volgens de legende een optocht met praalwagens versierd met bloemen en georganiseerd door de rijke middenklasse. Lokale burgers protesteerden tegen deze optocht en de hoge belastingen. Met maskers op liepen ze door de optocht heen, later zijn de twee gebruiken samengevoegd en werden de gemaskerde mannen deel van de optocht. De officiële mascotte van het Viareggio-carnaval is Burlamacco, een soort clown genoemd naar het Burlamacca kanaal. Het carnaval van Viareggio is nu een van de grootste carnavalsfeesten in Italië met indrukwekkende praalwagens en maskers die vaak de humor laten zien van politieke of sociale ontwikkelingen. De wagens en maskers worden gebouwd in de Citadel van het Carnaval en hier is ook een museum over de geschiedenis van het carnaval in de stad.

 

Viareggio ligt op korte afstand van de steden Lucca en Pisa, het natuurpark met het meer en de bergketen de Apuaanse Alpen. Er is een ruime keus in hotels of een camping in het centrum of in de heuvelachtige omgeving.