Vieste

 

Vieste is de meest oostelijke plaats op het schiereiland Gargano in de Italiaanse regio Apulië, de stad heeft een mooie ligging op de rotsen en is een van de populairste plaatsen voor een vakantie op het schiereiland Gargano. Het is een voormalige vissersplaats met een oude binnenstad met smalle straatjes.

Vieste ligt binnen de grenzen van het nationale park Gargano en het is een belangrijke havenplaats voor een bezoek aan de Tremitische Eilanden op korte afstand ten noorden van de kust.

 

Bezienswaardigheden Vieste

 

De Kathedraal van Vieste of de Maria Hemelvaartkerk werd gebouwd in de elfde eeuw, maar de oorspronkelijke romaanse structuur is in de loop van de eeuwen veranderd als gevolg van onder andere een aardbeving.

 

Na verschillende restauraties is het interieur weer romaans met kolommen en fresco’s op het plafond. De kathedraal ligt bij het kasteel en is bereikbaar via steile trappen, van buiten niet zo bijzonder maar van binnen zeker de moeite waard om te bezichtigen.

 

De Punta San Franceso is de rotsachtige punt van de oude stad die ver in zee uit steekt, op deze punt staat de katholieke San Francesco kerk met klooster.

 

Het Zwabische kasteel van Vieste is gebouwd op een klif, oorspronkelijk als een vesting maar onder het bewind van Frederik II van Zwaben werd het fort omgebouwd tot een kasteel, vanaf hier is er een mooi uitzicht op de stad.

 

Het Scialara strand ligt aan de voet van het kasteel en wordt ook wel het Castello strand genoemd.

 

Op het strand ligt de Pizzomuno, een grote pilaar van gesteente ontstaan door erosie en nu een van de belangrijkste kenmerken van de stad Vieste.

 

Het Scialara strand is een lang zandstrand en het strand loopt langzaam af in zee.

 

De Toren van San Felice ligt aan de gelijknamige baai ten zuiden van het Scialara strand en is gebouwd in 1540 als kusttoren, vanaf de toren is er een mooi uitzicht op de natuurlijke boog.

 

De natuurlijke boog van San Felice is ontstaan door erosie en in de omgeving liggen veel grotten. Er zijn excursies vanuit de haven van Vieste naar de San Felice en naar verschillende zeegrotten in deze omgeving.

 

De vuurtoren van de havenplaats ligt op het rotsachtige eilandje Santa Eufemia en is gebouwd in 1867, de toren heeft een achthoekige vorm.

 

Op het eilandje is een grot ontdekt met inscripties van zeelieden soms als eerbetoon aan Aphrodite Sosandra; de godin van de zee en redder van de mens.

 

Langs de kust liggen Trabucco gebruikt voor de visserij, een trabocco of trabucco is een massieve houten constructie verankerd aan de rots met de lokale Aleppoden. Deze constructie steekt uit in zee met lange houten stammen en een groot fijnmazig visnet.

 

In het verleden waren de Trabucco vaak de belangrijkste bronnen van inkomsten voor lokale vissers, nu zijn het vooral culturele symbolen en een regionale toeristische bezienswaardigheid.

 

Vieste is een goede uitvalsbasis om het schiereiland en het nationale park Gargano te verkennen in het noorden van de regio Apulië, er is een ruime keus in hotels en restaurants en in de zomer zijn er veel activiteiten.