Vietri sul Mare

 

Vietri sul Mare ligt aan het begin van de Amalfikust in de Italiaanse provincie Salerno en in de regio Campanië, 17 kilometer ten oosten van het plaatsje Maiori, zes kilometer ten westen van de stad Salerno en circa 50 kilometer ten zuidoosten van Napels. Vietri sul Mare heeft een mooie ligging op een hoogte van 80 meter en heeft ruim 7700 inwoners, de gemeente staat bekend om de kunst van het Vietri-keramiek. De dorpjes Albori en Raito liggen binnen dezelfde gemeente en Albori is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië.

 

De parochiekerk van San Giovanni Battista is gebouwd in de zeventiende eeuw in Napolitaanse renaissance stijl en heeft een hoge klokkentoren, in het interieur is een goudkleurig verzonken plafond te zien en een marmeren altaar. In het centrum en omgeving zijn nog een aantal bezienswaardige kerken zoals de parochiekerk van Ratio en de kerk van Madonna dell’Arco.

Het Palazzo Solimene ligt ten oosten van het centrum en is gebouwd rond 1950, Solimene is nu een artistiek keramiek centrum met een grote collectie. Al sinds de vijftiende eeuw staat het gebied bekend om de handgemaakte veelkleurige keramiek met de beroemde Vietri-tegels, vazen, borden en andere keramische voorwerpen. In het nabij gelegen Raito wordt majolica keramiek gemaakt en er is een keramiekmuseum gevestigd in de Villa Guariglia, majolica is meestal fijnzinniger bewerkt dan gewone keramiek. In de Toretta Belvedere in Raito is een permanente tentoonstelling met de geschiedenis van de keramische kunst van de zeventiende tot de negentiende eeuw. In de Belvedere toren is een zaal gewijd aan de Duitse periode, vanaf 1920 woonden er Duitse kunstenaars die geïnspireerd door de mediterrane levensstijl aan de kust van Amalfi een kleurrijke wereld van keramiek creëerden.

 

Albori

 

Albori is het kleinste dorpje van de gemeente Vietri sul Mare met 286 inwoners. Albori ligt op een hoogte van 264 meter boven een inham van de Amalfikust en grenst aan Raito. Albori is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft een pittoreske ligging met mooi uitzicht op de kust, het is een dorp met smalle straatjes en gewelven tussen de huizen. De Sint Margaretha van Antiochië kerk ligt in het centrum en er zijn enkele restaurants.

 

Er liggen een aantal wandelpaden ten noorden van Vietri sul Mare en tussen Raito en Albori, in het wandelgebied liggen natuurlijke bronnen en grotten. De beschermheilige van de stad is Johannes de Doper en zijn naamdag wordt elk jaar gevierd op 24 juni met onder andere een processie.

 

Er liggen korte zandstranden lang de kustlijn van Vietri en voor de kust ligt Scogli I Due Fratelli of de Twee Broers; een rotsformatie met twee hoge rotsen.

Er zijn luxe hotels, kleinschalige hotels en B&B’s bij het strand of met uitzicht op de Golf van Salerno.