Viterbo

 

Viterbo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het noorden van de regio Lazio in Italië en ligt 83 kilometer ten noorden van Rome, de stad ligt tussen de meren Bolsena en Bracciano.

De stad Viterbo werd in de dertiende eeuw de Stad van de Pausen genoemd en heeft een van de grootste goed bewaarde middeleeuwse centra van Europa. Viterbo was in het verleden een Kerkelijke Staat of een Pauselijke Staat, deze historische Stato Pontificio was een tijdelijke overheersing in de periode 754-1870 in een aantal gebieden in Italië na de ontbinding van de Byzantijnse macht en tot aan de vereniging van het koninkrijk Italië.

 

Bezienswaardigheden Viterbo

 

De belangrijkste bezienswaardigheid in Viterbo is Palazzo dei Papi of het Pauselijk paleis, het paleis ligt naast de kathedraal. Het voormalige bisschoppelijk paleis van Viterbo werd in de dertiende eeuw vergroot om de paus een passend verblijf te bieden. Het Pauselijk paleis heeft uitzicht op het centrale plein Piazza San Lorenzo, aan de rechterkant is een brede loggia gebouwd met een fontein. In de 24 jaar dat Viterbo onder het beheer stond van de Kerkelijke Staat hebben er negen pausen in het paleis gewoond van 1257 tot 1281.

 

De basiliek San Francesco alla Rocca is gewijd aan St. Franciscus van Assisi en gebouwd vanaf 1236 in romaanse stijl. In de San Francesco kerk liggen beroemde pauselijke graven met grafmonumenten. De kerk van Santa Maria Nuova is een van de oudste kerken in de stad en gebouwd in 1080. Andere bezienswaardige kerken zijn de San Silvestro kerk, de Abdij van San Martino al Cimino en net buiten de stad de Basiliek van de Madonna della Quercia.

 

De kathedraal van Viterbo werd oorspronkelijk gebouwd op een oude tempel in de twaalfde eeuw in romaanse bouwstijl. De gotische toren is gebouwd in de veertiende eeuw en toont de invloed van kunstenaars uit Siena. In de zestiende eeuw werd de kathedraal deels gereconstrueerd.

 

In de oude middeleeuwse wijk San Pellegrino zijn huizen te zien met de kenmerkende trappen en gebouwen met torens uit de dertiende eeuw. In de wijk liggen veel pleinen met fonteinen, het stadhuis en de kerk van Santa Rosa, beschermvrouwe van de stad. In her dorp Bagnaia ligt Villa Lante met de beroemde tuinen uit de zestiende eeuw en in de omgeving liggen nog een aantal archeologische bezienswaardigheden. Het natuurgebied Bullicame met een zwavelhoudende bron waar gezwommen kan worden, werden ook wel de baden van Viterno genoemd en deze bronnen zijn beschreven in Dante’s Inferno.

 

Er zijn verschillende musea in de stad zoals het Etruskisch museum, het archeologisch museum, het religieus museum naast de kathedraal en het Museum van de vereniging van dragers van Santa Rosa.

De Macchina van Santa Rosa is een toren met een hoogte van circa 30 meter gemaakt van lichte materialen die elk jaar op 3 september in de processie wordt gedragen ter ere van de beschermvrouwe van de stad. Deze processie is een Italiaans Unesco immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid: “Vieringen van grote, door de schouder gedragen processie structuren”.

Er is een goede spoorverbinding tussen Rome en Viterbo, er is een ruime keus in goedkope hotels of B&B’s en restaurants en de stad is een goede uitvalsbasis om de provincie te verkennen met het meer van Bolsena en de omliggende dorpen, het beroemde en mooi gelegen spookstadje Civita Bagnoregio en het veel beschreven bijzondere Park van de Monsters.