Volterra

 

Volterra ligt in de provincie Pisa in de Italiaanse regio Toscane, 40 kilometer ten oosten van de kustplaats Cecina en 65 kilometer ten zuidoosten van de stad Pisa.

De stad heeft een mooie ligging op een gemiddelde hoogte van 531 meter met uitzicht op de Val di Cecina of de Cecina vallei en het heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een Italiaanse onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners. Volterra heeft een lange geschiedenis en werd bewoond door de Etrusken, het was een van de oudste en grootste steden van de twaalf federale steden van Etrurië, later werd de stad bewoond door de oude Romeinen. In het historische centrum zijn nog steeds de Etruskische, de Romeinse en de middeleeuwse sporen van de stad te zien.

 

Bezienswaardigheden Volterra

 

Een deel van de oude stadsmuren zijn nog aanwezig, oorspronkelijk zijn deze gebouwd door de Etrusken maar ze werden deels gewijzigd in de middeleeuwen. De Porta dell’Arco is een stadspoort in het zuiden van de stad en ligt tegenover de restanten van de Porta Diana; de stadspoort in het noorden van de stad. De Porta San Francesco maakt deel uit van de middeleeuwse stadsmuren en naast het fort ligt de stadspoort Selci.

 

De Fortezza Medicea of het Medici-fort van Volterra is gebouwd op het hoogste punt van de heuvel met uitzicht op de stad, van buiten is het een groot fort, van binnen zijn het twee forten, de Rocca Vecchia gebouwd halverwege de veertiende eeuw en de Rocca Nuova gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw. Het gebouw is nu in gebruik als gevangenis en is niet geopend voor bezoekers.

 

De kathedraal van Volterra of de kathedraal van Santa Maria Assunta is gebouwd tussen de twaalfde en de achttiende eeuw in romaanse stijl. Naast de kerk staat de rechthoekige klokkentoren, het interieur is vrij imposant met 22 kolommen, kapellen met beelden van terracotta , het hoofdaltaar en fresco’s.

 

De doopkapel van San Giovanni staat bij de kathedraal, het is een achthoekig gebouw uit de tweede helft van de dertiende eeuw met een romaans portaal.

 

Het Piazza dei Priori ligt in het centrum van de middeleeuwse stad met aan het plein onder andere de paleizen Priori, Incontri en Pretorio. Het Palazzo dei Priori is gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw in een romaans gotische stijl en het is waarschijnlijk het oudste stadhuis van heel Toscane.

Het Palazzo Pretorio is een imposant gebouw, het waren oorspronkelijk meerdere gebouwen, in de negentiende eeuw zijn deze samengevoegd tot een groot paleis.

 

In het centrum ligt het paleis Minucci-Solaini met in het gebouw het Albaster Ecomuseum.

Het Ecomuseo dell’Alabastro laat de geschiedenis zien van de winning en verwerking van albast in het gebied rond Volterra sinds de oudheid tot heden.

Er zijn oude Etruskische kunstwerken van albast te zien maar ook recent werk van lokale kunstenaars en er is een gereconstrueerde ambachtelijke werkplaats met oude gereedschappen. Iets buiten de stad liggen de Albast steengroeven en in het nabij gelegen Santa Luce is een oude ondergrondse mijn waar albast werd gedolven, deze Albaster mijn is met een gids te bezoeken.

 

Het Romeinse theater van Volterra is uit de eerste eeuw v.Chr. en opgegraven in de jaren 1950, het theater bood circa 3500 zitplaatsen en is tegen de helling van een heuvel opgebouwd. Het oude theater ligt in het archeologische gebied van Volterra en is bereikbaar via de Porta Fiorentina, elk jaar in de maand augustus is er een internationaal theaterfestival in het Romeinse theater en bij de nabij gelegen Etruskische akropolis.

 

In de stad is verder nog een Etruskisch museum en naast het internationale theaterfestival zijn er jaarlijks nog een aantal middeleeuwse festivals.

 

In de directe omgeving liggen een aantal landelijke dorpjes en in het landschap staan een aantal opmerkelijke sculpturen van de kunstenaar Mauro Staccioli, deze zijn geplaatst tijdens de tentoonstelling Luoghi d’esperienza (plaatsen van ervaring) en omlijsten als het ware het landschap. Een deel van de sculpturen zijn na de tentoonstelling blijven staan en nog steeds te bezichtigen.

 

Er is veel keus in hotels, een Casa rural of een jeugdhotel met een centrale ligging in het centrum of in het omliggende landschap met mooi uitzicht. Volterra is een goede uitvalsbasis om de regio Toscane te ontdekken.