Waterval Marmore

 

De waterval Marmore ligt in het Nera-rivierpark bij het plaatsje Marmore in de provincie Terni en in de Italiaanse regio Umbrië, acht kilometer ten oosten van de stad Terni en 32 kilometer ten zuiden van Spoleto. Het Parco fluviale del Nera of het rivierpark Nera heeft een oppervlakte van 22 vierkante kilometer en ligt in de Valnerina; de vallei van de rivier de Nera. In de vallei en in het beschermde landschap liggen een aantal middeleeuwse bergdorpen zoals Ferentillo, de rivieren Nero en Velino en de Marmore waterval. In het natuurgebied zijn loofbossen, een mediterrane vegetatie en er leven veel soorten roofvogels.

 

De Waterval Marmore of de Cascata delle Marmore ligt aan het einde van de Valnerina en is genoemd naar de steensoort wit marmer. De Marmore is een kunstmatig aangelegde waterval met een hoogte van 165 meter, het is een van de hoogste kunstmatig aangelegde watervallen van Europa. De totale hoogte van 165 meter bestaat uit  drie gedeeltes, het bovenste gedeelte van de waterval is de hoogste met een hoogte van 83 meter.

 

De Marmore waterval ligt aan het einde van de rivier de Velino en werd aangelegd door de Romeinen in het jaar 271 v. Chr. Het water van de Velino rivier stroomde in die periode naar de Rieti vallei of de Rieti vlakte en naar een wetland bij de stad Rieti in de regio Lazio.

Het wetland of moerasgebied werd gezien als een bron van ziektes, men was vooral bang voor malaria. De consul Manius Curius Dentatus besloot in 271 om een kanaal te laten graven door de rots bij Marmore, door deze indrukwekkende technische prestatie viel het water van de Velino rivier rechtstreeks in de Nera rivier en ontstond de waterval. Het moerasland bij Rieti kwam grotendeels droog te liggen en er was aanmerkelijk minder kans op een malaria-uitbraak. Een deel van het water loopt nu niet meer langs de waterval maar wordt afgevoerd via een waterkrachtcentrale.

 

De Marmore waterval en de ruige natuurlijke omgeving is een bekende bezienswaardigheid van de regio Umbrië en trekt jaarlijks veel bezoekers. Er loopt een wandelpad naar de top van de waterval en er zijn verschillende platforms als uitkijkpunten gecreëerd zoals de Specola en het Balcone degli Innamorati; het balkon van de geliefden, deze is alleen bereikbaar via een tunnel met een lengte van 50 meter. Het Balkon van de geliefden is vernoemd naar Sint Valentijn, de beschermheilige is geboren in het nabij gelegen Terni en elk jaar op 14 februari is het Valentijnsdag. Op de Nera rivier bij de waterval is het mogelijk om te raften en het gebied is goed bereikbaar met de bus vanaf het treinstation in Terni. De rubberboten om te raften zijn te huur bij Papigno, het laagste uitkijkpunt bij de waterval, en er zijn in de zomermaanden georganiseerde wandelingen bij avond door de kloof van de Nera rivier.