Week van de Ruilhandel

 

Elk jaar is er in Italië in november de Week van de Ruilhandel, Settimani del Baratto. Duizenden Bed and Breakfast eigenaren doen inmiddels al mee aan deze Italiaanse Week van de Ruilhandel. In 2019 is de week van 19 tot en met 25 november 2019, tijdens deze week kan je gratis overnachten in verschillende hotels of andere accommodaties in Italië.

 

De deelnemende eigenaars van de accommodatie hebben een verlanglijstje, bijvoorbeeld een cd of foto’s, hulp bij een website of een mooie stoel, een kledingstuk, plant of een aantal overnachtingen in Nederland. In ruil hiervoor mag je gratis overnachten in Italië, je mag ook zelf met een voorstel komen. In de Italiaanse Week van de Ruilhandel gaat het om een andere ervaring van vakantie vieren: mensen ontmoeten om waarden uit te wisselen in plaats van geld.

 

Cultureel en culinair

 

Italië is een mooi land op het gebied van kunst en cultuur en het Italiaanse eten is lekker. Verken tijdens de week van de ruilhandel cultureel en culinair Italië, culturele tips:

 

Florence , hoofdstad van de Italiaanse regio Toscane. Florence is een cultuurstad en bekend van onder andere Michelangelo en Leanardo da Vinci. De oude binnenstad van Florence staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In de Galleria dell ‘Accademia staat een van de beroemdste beeldhouwwerken ooit: “David”. Het beeld van David van Michelangelo is vijf meter hoog en beeld David uit tegen Goliath, een Bijbelse vertelling. In Florence hangt ook de Venus van Urbino, een opmerkelijk schilderij van een jonge vrouw, het schilderij hangt in museum Uffizi. In Florence ligt verder één van de beroemdste bruggen van het land: de Ponte Vecchio, de oude brug. Op deze brug zijn talloze winkeltje en het is een echte toeristentrekker geworden.

 

Toscane ligt in centraal Italië, de skyline van de regio Toscane valt op door de metershoge torens, de San Gimignano. In het stadje San Gimignano staan 14 woontorens, hiervan is er slechts één open voor beklimming: de Torre Grossa, de oude stad is ook een werelderfgoed.

 

Venetië, eveneens werelderfgoed, het centrum met de vele riviertjes en bruggetjes. In Venetië staat de basiliek van San Marco, het is de grootste kerk van Venetië. Niet alleen de buitenkant is imposant om te zien maar ook de San Marco van binnen is imponerend. Binnen zijn er veel mozaïekvloeren en plafonds, marmeren beelden en kapellen te bewonderen zoals de Zenkapel. 

 

Een opmerkelijk strand ligt op het eiland Budelli, een eiland met slechts één inwoner, de toezichthouder. Het unieke en bekende strand wat hier ligt wordt: “La Spiaggia Rosa” genoemd, het strand is roze van kleur door het roze koraal. Bezoekers van het strand vonden het roze zand zo mooi dat ze het meenamen naar huis. Inmiddels is om deze reden het strand niet meer rechtstreeks te bezoeken. Met een excursie vanaf Sardinië kan je het roze strand nog wel goed zien vanaf het bootje en potjes met het roze zand worden verkocht op Sardinië.

 

Een aantal leuke culinaire weetjes over Italië:  Napels zien en dan sterven dachten de Italiaanse koningin Margaretha en de koning Umberto I. De koning en koningin waren gevlucht voor de cholera, een gevaarlijke ziekte. Ze gingen naar Napels en wilden iets eten van de lokale keuken, de pizzeria Brandi bakte een pizza met de drie kleuren van de Italiaanse vlag: groen, wit en rood op de pizza lag tomaat, mozzarella en basilicum. De pizza werd genoemd naar de koningin: pizza Margherita.

Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroen, de likeur wordt koud of ijskoud gedronken.

Amaretto is een Italiaanse likeur van amandel of perzikpitten.

Amaro is een likeur op basis van kruiden met een bitterzoete smaak.

Prosecco is niet alleen een mousserende wijn maar ook een druivensoort.

 

De Italiaanse keuken is verder zeer gevarieerd en over het algemeen seizoensgebonden. De Italianen gebruiken graag verse en lokale ingrediënten.

 

Italië is een fascinerend land om in elk seizoen te bezoeken. De jaarlijkse Italiaanse “Week van de Ruilhandel” is een extra reden om met Italië, de bewoners en het lekker eten kennis te maken. Bij sommige eigenaren van een B&B is het zelfs mogelijk om het hele jaar in te gaan op een voorstel om een dienst of een artikel te geven in ruil voor een of meerdere gratis overnachtingen, gratis aanmelden kan op de website    settimanadelbaratto