Zungoli

 

Zungoli in Italië ligt in het oosten van de regio Campanië in de provincie Avellino, 50 kilometer ten oosten van de stad Benevento. Zungoli is een kleine stad met ruim 1000 inwoners en heeft een mooie ligging op een hoogte van 657 meter in het bovenste gedeelte van de Ufita vallei. Het stadje heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano en het is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië. Zungoli staat bekend als een Irpinia dorp vanwege de authentieke bouwstijl in de historische regio Irpinia.

 

De historische regio Irpinia komt grotendeels overeen met de huidige provincie Avellino, het is een heuvelachtig en vruchtbaar landschap. In het verleden was het een belangrijke locatie voor de veetrek, een deel van de route; een Tratturo, die gebruikt werd door herders ligt in de gemeente en wordt nog steeds gebruikt tijdens het wisselen van de seizoenen om het vee naar het grasland te brengen. De Tratturo Pescasseroli-Candela is nu ook een wandelpad en een ruiterpad. Uit de streek Irpinia komen nog veel traditionele lokale producten zoals wijnen, de kaassoorten scamorza en caciocavallo, salami, kastanjes, hazelnoten en zwarte truffels.

 

Bezienswaardigheden Zungoli

 

Het Normandische kasteel of het fort van Zungoli is in het midden van de elfde eeuw gebouwd om het stadje te beschermen tegen aanvallen van de Byzantijnen. Het kasteel had oorspronkelijk vier torens maar een toren werd verwoest tijdens een aardbeving in de vijftiende eeuw.

 

Het oude centrum van Zungoli is bereikbaar via de smalle geplaveide straatjes en de trappen in het dorp. In het historische centrum liggen een aantal kerken en adellijke paleizen. In de kerk van Santa Maria Assunta zijn fresco’s, houten beelden en een doopvont of doopbekken te zien. Andere bezienswaardige kerken zijn de San Nicola en de kerk Santa Maria di Costantinopoli met een standbeeld van de Madonna van Constantinopel. Het historische centrum is vrij hoog gelegen en onder de straatjes liggen verschillende grotten die uitgehakt zijn in het tufsteen. De grotten werden oorspronkelijk gebruikt als schuilplaats in de periode van de Byzantijnse invallen, later werden de grotten gebruikt als kelder. Nu worden de grotten nog steeds gebruikt voor het persen van olijfolie of voor het produceren en bewaren van de lokale kazen.

 

Het klooster van San Francesco ligt in het lagere deel van de stad en is een aantal malen herbouwd na verschillende aardbevingen. Het klooster bestaat nu uit twee verdiepingen en een deel van het klooster kan worden bezocht.

Elk weekend en op feestdagen zijn er gratis rondleidingen in het dorp langs de belangrijkste bezienswaardigheden en ook langs de grotten van het dorp Zungoli. Elk jaar op de eerste zondag van september is er het Transhumance festival ter ere van de veetrek in de regio, het festival staat in het teken van de lokale producten.

Er is een goede keus in hotels of een B&B in de omgeving van het dorp en in de nabij gelegen stad Benevento.