Jordanië

 

De vlag van Jordanië heeft drie horizontale banen, van boven naar beneden: zwart, wit, groen, de drie banen zijn verbonden door een chevron, een V-vormig patroon. De chevron op de vlag van Jordanië is een rode driehoek met een witte ster. De kleuren zijn de Pan-Arabische kleuren en symboliseren een Arabisch tijdperk. De zevenpuntige witte ster staat symbool voor zeven verzen uit het eerste hoofdstuk van de Koran of voor de heuvels van Amman.

 

Jordanië ligt op de oostelijke oever van de Jordaan rivier en ligt in het Midden-Oosten of geografisch gezien in Zuidwest-Azië. De hoofdstad van het land is Amman. Het hoogste punt van Jordanië is de Jabal Umm ad Dami met een hoogte van 1854 meter. Het land is een mooie vakantie bestemming met een populaire kustplaats aan de Golf van Akaba, de Dode Zee, een aantal natuurgebieden en wereldberoemde bezienswaardigheden.

 

Jordanië heeft een mediterraan klimaat met droge zomers en variabele winters. De gemiddelde temperatuur rondom Akaba (Aqaba) is in de zomer 32 graden en in de winter 18 graden, de zee- temperatuur is in de winter gemiddeld 23 graden. Als beste reisperiode voor een vakantie in het land worden de maanden maart, april, mei, begin juni en eind september, oktober en november geadviseerd.

 

Jordanië is niet het juiste land voor een gegarandeerde winterzonvakantie maar prima voor een zonnige vakantie in de herfst, het begin van de winter en het voorjaar. Buiten deze maanden zijn de bezienswaardigheden wel goed te bezoeken maar het is niet echt strandweer.

 

Jordanië praktisch

 

  • Het is in Jordanië een uur later dan in Nederland.
  • De officiële taal is Arabisch, in de toeristische gebieden wordt Engels gesproken.
  • De munteenheid is de Jordaanse Dinar (JOD), de waarde van 1 euro is 0,80 Jordaanse Dinar.
  • De waarde van 1 JOD is 1,24 euro (koers december 2018).
  • Noodnummers in Jordanië zijn: politie 192,  ambulance 191, brandweer 193 of het algemene alarmnummer 911.
  • Het kraanwater is niet geschikt om te drinken, koop afgesloten flessen drinkwater.
  • Voor het reizen naar Jordanië is een geldig paspoort verplicht (geen identiteitskaart), het paspoort moet na terugkeer van de vakantie nog minstens zes maanden geldig zijn. Een visum is verplicht en kan aan de grens of op de luchthaven worden gekocht, de kosten voor een visum zijn 20 Jordaanse Dinar per persoon. Het visum is een maand geldig maar een verlenging is mogelijk. Vaccinaties voor het land zijn niet verplicht.
  • De vliegtijd van Amsterdam naar Amman is circa 5 uur, de vliegtijd Amsterdam – Akaba (Aqaba) is 5 uur en 45 minuten.