Akaba

 

Akaba ligt in het zuidwesten van Jordanië aan de Golf van Akaba, deel van de Rode Zee. Jordanië heeft niet veel kustlijn en Akaba of Aqaba is een favoriete locatie voor een vakantie aan het strand en om te duiken. De stad is een belangrijke havenplaats en sinds 2001 een speciale belastingvrije economische zone (ASEZA) voor de ontwikkeling van handel, toerisme en cultuur. Er zijn veel winkels, luxe hotels en uitgaansmogelijkheden. 

 

De moderne architectuur met de verschillende nieuwbouwprojecten van met name hotels sluit aan bij de culturele omgeving met veel traditionele elementen. Zelfs het nieuw te bouwen eco-vriendelijke Star Trek themapark, deel van het Red Sea Astrarium heeft als doel de culturele waardes van het heden, verleden en de toekomst te verbinden.

 

Bezienswaardigheden Akaba

 

De Akaba vlaggenmast is de hoogste vlaggenmast van het land met een hoogte van 130 meter, vanuit de omliggende landen Israel, Egypte en Saoedi-Arabië is de grote vlag te zien.

 

Het Archeologisch museum van Akaba ligt in de oude stad naast het historische fort. In het museum zijn onder andere voorwerpen te zien uit de kopertijd die zijn opgegraven in het archeologische gebied Tall Hujayrat al-Ghuzlan, een heuvel in de Wadi Araba.

 

  • Tussen het strand en de markt ligt de witte Al-Sharif Al-Hussein bin Ali moskee.
  • Het fort van Akaba of het Kasteel van de Mamelukken werd oorspronkelijk gebouwd door sultan Qansweh Al Ghuri in de 14de eeuw. Het fort was het vertrekpunt van de legendarische Britse officier T.E. Lawrence beter bekend als Lawrence of Arabia om de Arabische opstand (1916-1918) te melden. Bij het fort ligt ook een oude moskee.
  • Ten noorden van de stad liggen de ruines van de oude Islamistische stad Ayla, via een wadi (droge rivierbedding) is de historische stad toegankelijk.
  • De Vroege Kerk van Akaba wordt wel gezien als de oudste kerk ter wereld. De kerk is gebouwd aan het einde van de 3de of aan het begin van de 4de eeuw. De restanten van de Early Church liggen op korte afstand ten zuiden van Ayla.
  • De Wadi Rum vallei ligt 60 kilometer ten oosten en de historische stad Petra 130 kilometer ten noorden van Akaba.

 

Akaba is een interessante stad met oude bezienswaardigheden, moderne voorzieningen, een tax free gebied en veel watersport mogelijkheden.

 

De over het algemeen luxe hotels hebben een privéstrand en veel faciliteiten. Er zijn veel mogelijkheden om te snorkelen en te duiken en het bijzonder rijke onderwaterleven met de vissen, zeeschildpadden en het koraal te bewonderen. Andere watersporten zoals zeilen, een rondvaart in een glasbodemboot, sportvissen en waterskien zijn ook mogelijk. Akaba is een geschikte kustplaats om een vakantie door te brengen maar wordt ook vaak een paar dagen bezocht tijdens een rondreis in het land.