Amman

 

Amman de hoofdstad van Jordanië ligt in het noordwesten van het land en een kleine 70 kilometer ten noorden van Jerash. Amman is een grote moderne stad en het culturele, politieke en commerciële centrum van het land. Amman was oorspronkelijk gebouw op zeven heuvels, de Jabals, maar door de groei van de stad is Amman inmiddels gebouwd op negentien heuvels, veel wijken zijn genoemd naar een van de heuvels.

 

Tijdens de lange geschiedenis is de stad bewoond door verschillende beschavingen. Amman werd vroeger Philadelphia genoemd en was een van tien steden binnen de Griekse Dekapolis (deka=tien, polis=steden), steden die opgericht of herbouwd zijn in de Hellenistische periode. Oost-Amman is het historische centrum van de stad met traditionele wijken en kleine winkels. West-Amman is het huidige economische centrum met moderne, stijlvolle wijken, winkelcentra, luxe hotels en internationale restaurants. Er zijn in de oude en in de nieuwe stad veel bezienswaardigheden.

 

Amman bezienswaardigheden

 

Amman Citadel

 

De Amman Citadel of de Jabal al Qal’a is een Nationaal Historische Site. Op de citadel liggen de restanten van de Tempel van Hercules, van een Byzantijnse kerk en van het grote Ummayad complex met het Ummayad Paleis. Er is een goed bewaard Romeins theater en het Amman Odeum waar nog regelmatig muziekvoorstellingen worden gehouden.

 

Ain Ghazal standbeelden

 

Bij de Citadel ligt het Jordan Archeologisch Museum, er zijn veel voorwerpen afkomstig van verschillende archeologische opgravingen in Jordanië. Het meest opvallende in het museum zijn de Ain Ghazal standbeelden, deze worden gezien als de oudste standbeelden die ooit door de mens zijn gemaakt.

 

Kan Zaman

 

Kan Zaman Village ligt ten westen van het Amman Romeins theater. Kan Zaman is een wijk met een nostalgische sfeer, winkeltjes met kruiden, antiek en producten van traditionele ambachten. De sfeervolle restaurants zijn gevestigd in voormalige stallen en smederijen.

 

Jabal Amman

 

De oude binnenstad ligt bij de Jabal Amman heuvel en wordt ook wel Downtown genoemd. De wijk is gecentreerd rondom de souk, de sfeervolle en kleurrijke markt. Naast de souk staat hier onder andere de Koning Hussein Moskee en de showroom van de Jordan River Foundation. Deze stichting richt zich op het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen, in de showroom zijn verschillende handgemaakte artikelen te koop.

 

Thi al Nourain moskee

 

In de wijk Ras al Ain, Bron van de Lente, ligt de Thi al Nourain Moskee, het Ras al Ain plein en het Al Hussein Cultureel Centrum Theater.

 

Koning Abdullah I moskee

 

Op de Jebel al Weibdeh, een heuvel in het westen van Amman, liggen een aantal parken en de Koning Abdullah I Moskee. De grote koepel van de Abdullah I moskee is rijk versierd met blauwe mozaïeken en binnen het complex is een Islammuseum. Naast de moskee staat de orthodoxe Al Bishara kerk.

 

Abu Darwish Moskee

 

Op de Jebel al Ashrafie, ook wel de Armeense wijk genoemd, ligt de Abu Darwish Moskee, het is een opvallende moskee met zwart-wit gestreepte patronen. De moskee is gebouwd in 1961 en de bouwstijl is gebaseerd op de Levantijnse architectuur.

 

Amman is een moderne wereldstad in Jordanië met talloze voorzieningen en luxe hotels, maar het is ook een sfeervolle stad met oog voor de Jordaanse cultuur.

 

Vanuit Amman kunnen er excursies worden gemaakt naar onder andere Jerash, de Dode Zee en Petra.