Jerash

 

Jerash ligt in het noorden van Jordanië, 40 kilometer ten noorden van Amman. Jerash werd vroeger Gerasa genoemd en was een van tien steden binnen de Griekse Dekapolis (deka=tien, polis=steden), steden die opgericht of herbouwd zijn in de Hellenistische periode. In het jaar 749 waren er veel aardbevingen en werden grote delen van de stad verwoest of onder het zand bedolven. In 1806 werd begonnen met de opgravingen en vanaf het begin van de 20de eeuw raakte de stad weer bewoond.

 

 

Er zijn opmerkelijk veel goed bewaarde delen van de oude stad opgegraven en vandaag de dag is Jerash (na Petra) een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden in Jordanië. In het gebied van de opgravingen wordt jaarlijks tijdens de zomermaanden het Jerash Festival georganiseerd, een festival met muziek, dans, poëzie en theater.

 

Bezienswaardigheden Jerash

 

Hadrianus triomfboog opgericht ter ere van het bezoek van de keizer.

Hippodroom, de paardenrenbaan. Paardensport en wagenraces waren vaak onderdelen van de verschillende spelen in het oude Griekenland.

Forum, het centrale plein voor de markt en officiële bijeenkomsten.

Cardo maximus, de weg van noord naar zuid, hoofdweg met zuilengalerijen aan weerszijden.

De restanten van een Zeustempel en het zuidelijke Romeins theater.

 

Tempel van Artemis, gebouwd ter ere van de godin Artemis. In het oude Gerasa was de Artemistempel de grootste tempel met een oppervlakte van 160 bij 120 meter. Een aantal zuilen van de tempel staan nog overeind en restanten van de propyleeën, de toegangspoort van de tempel, liggen langs de oude weg.

Artemis was de godin van de jacht en de wildernis, op de propyleeën zijn symbolen te zien van het vruchtbare land, zoals druivenranken.

 

Het Nymphaeum, een monument gewijd aan nimfen of waternimfen uit de 2de eeuw.

Andere bezienswaardigheden in het archeologische gebied zijn onder andere stadsmuren en restanten van verschillende kerken waarvan nog mozaïekvloeren zijn te zien. Het Jerash Archeologisch Museum ligt bij de opgravingen en laat veel over de geschiedenis van Gerasa en gevonden voorwerpen uit de oude stad zien.

 

Ajlun

 

Ajlun of Ajloun ligt 40 kilometer ten noorden van Jerash, het is een heuvelachtige stad in een mooie groene en vruchtbare omgeving. De stad is vooral bekend vanwege het Ajlun Kasteel. Het Ajlun Kasteel is een fort gebouwd in 1184 en 1185 en diende als bescherming tegen de kruistocht aanvallen vanuit Karak en Beit She’an. In het jaar 1260 veroverden de Mongolen de vesting en in 1837 werd het gebouw zwaar beschadigd door een aardbeving. Van 1927 tot en met 1929 werden delen van het kasteel gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek. Binnen de muren van het Ajlun Kasteel is een archeologisch museum met veel gevonden voorwerpen uit het fort en de omgeving.