Madaba

 

Madaba ligt tussen de Dode Zee en Amman in Centraal Jordanië, de kleine en sfeervolle stad staat bekend om de vele Byzantijnse en Omajjaden mozaïeken. Hoog boven de stad ligt de berg Nebo. In en rondom de stad Madaba zijn een aantal bezienswaardigheden, een bezoekerscentrum en een archeologisch museum.

 

Madaba Kaart

 

De belangrijkste gevonden mozaïek is een vloermozaïek genaamd Madaba Kaart of Madaba Mozaïek Kaart. De Madaba Kaart maakt deel uit van een vloermozaïek in de Grieks-orthodoxe St. Joris of St. George kerk (Georgius van Cappadocië). De Madaba Kaart is een kaart van het Midden-Oosten uit de 6de eeuw na Chr., een deel van de kaart is een originele cartografische voorstelling van het Heilige Land en vooral van Jeruzalem. Het is de oudst bekende geografische vloermozaïek en speelt een belangrijke rol in de lokalisatie en verificatie van Bijbelse plaatsen. Rechts van de kerk ligt het lokale bezoekerscentrum.

 

In het Madaba Archeologisch Park zijn restanten te zien van verschillende Byzantijnse kerken, er zijn vooral veel vloermozaïeken met religieuze afbeeldingen uit onder andere de Maagd Maria kerk maar ook afbeeldingen van dieren.

 

Het Madaba’s Museum bestaat uit twee delen, het Folklore museum en het Archeologisch Museum. Er zijn wederom mozaïeken te zien maar ook traditionele kleding, historische gereedschappen, aardewerk en glaswerk. De gevonden voorwerpen in het museum stammen uit de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Islamitische tijd.

 

Neboberg

 

Mount Nebo of de Neboberg, uit de Bijbel bekend als de Pisga berg, ligt negen kilometer ten noordwesten van Madaba op een hoogte van ruim 800 meter boven de Jordaanvallei met uitzicht op onder andere de Dode Zee. In de Bijbel is de Pisga berg de plaats waar God aan Mozes het Beloofde Land liet zien.

 

Er zijn een aantal bezienswaardigheden op de Neboberg:

 

De Herdenkingskerk van Mozes, ook wel de Basiliek van Mount Nebo of de Mozeskerk genoemd is de plaats waar profeet Mozes zou zijn overleden. De Herdenkingskerk van Mozes is een eenvoudige kerk met een mozaïekvloer waarop een jachttafereel is afgebeeld. Tweemaal bracht een Paus een bezoek aan de kerk, bij het eerste bezoek werd een olijfboom geplant.

Gedenksteen van Mozes.

Het Millennium monument ter ere van het bezoek van de Paus en het feit dat Mount Nebo tot een van de bedevaartplaatsen in het millenniumjaar 2000 was uitgeroepen.

Romeinse mijlpalen stenen.

Het Brazen Serpent Monument, het koperen slang monument, is ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Fantoni, het monument staat symbool voor de koperen slang of de vurige slang, in de bijbel Nehustan genoemd.

De Abu Badd rolling Stone, een grote ronde steen die gebruikt werd voor versteviging van de deur van een Byzantijns klooster.

Langs de hoofdweg naar de berg Nebo ligt het Arts River Mosaic Center, hier is handgemaakte kunst te koop. Deze kunst wordt gemaakt door mensen met een handicap en zij kunnen zo in hun levensonderhoud voorzien.

 

Kerak of Al-Karak ligt ten zuiden van Madaba en is bekend vanwege het kruisvaarderskasteel. De stad Kerak is opgebouwd rondom het fort. De kruisvaarders noemden het fort “Crac des Moabites”, Karak in Moab. Het kruisvaarderskasteel is gebouwd tussen 1142 en 1161 en Kerak werd de hoofdstad van Oultrejordain.