Wadi Rum

 

Wadi Rum ligt een kleine 70 kilometer ten oosten van Akaba in het zuiden van Jordanië, de grote vallei wordt ook wel de Vallei van de Maan genoemd. Het is een beschermd cultuur- en natuurgebied met een oppervlakte van 74.000 vierkante hectare. De Wadi Rum is een gemengd Unesco werelderfgoed en de grootste wadi (droge rivierbedding) van Jordanië. De vallei is uitgeslepen in zandsteen en granieten rots.

 

Bezienswaardigheden Wadi Rum

 

Bezienswaardigheden zijn onder andere kloven, grotten, natuurlijke zandstenen boogbruggen, hoge kliffen, zandduinen en rotstekeningen. De vallei is al sinds de prehistorie bewoond door verschillende volksstammen en nu nog wonen er bedoeïenen in het dorp Wadi Rum. 30 kilometer ten zuiden van het dorp ligt de Jabal Umm ad Dami, met een hoogte van 1854 meter, de hoogste berg van Jordanië.

 

In het Wadi Rum gebied ligt de op een na hoogste berg van het land, de Jabal Ram met een hoogte van 1734 meter. Aan de voet van de berg liggen de restanten van een Nabateense tempel.

De Khazali-kloof is een smalle kloof waar oude rotstekeningen van het volk de Nabateeërs zijn gevonden. De Nabateeërs bouwden van rotsen “godenblokken” en dreven handel.

 

De Umm Ishrin is een zandformatie van rode zandduinen.

De Alameleh inscripties zijn oude rotstekeningen van wilde dieren en kamelen.

Er zijn verschillende natuurlijke zandstenen boogbruggen in het natuurgebied, zoals de Jabal Umm Fruth. Veel van deze natuurlijk gevormde bruggen kunnen beklommen worden en de hoogste rotsbrug heeft een hoogte van 80 meter. Vanaf de hoge rotsbrug is er een schitterend uitzicht op de omgeving.

 

Lawrence of Arabia

 

De Zeven pijlers is een rotsformatie die vernoemd is naar het boek van Lawrence of Arabia: “Zeven zuilen van wijsheid”. Bij de Zeven zuilen van wijsheid ligt het bezoekerscentrum.

De Bir el-Ambic zou een van de bronnen zijn waar Thomas Edward Lawrence uit dronk.

De Suq um Tawaqi is een korte kloof met een gravure in de rotsen van Lawrence.

De verwijzingen in het Wadi Rum woestijngebied naar de beroemde Lawrence of Arabia zijn gebaseerd op zijn verblijf in de woestijn terwijl hij zijn troepen voorbereidde op de aanval op Akaba. De Wadi Rum is in veel films als filmlocatie gebruikt, de meeste beroemde film is “Lawrence of Arabia”. Andere films die deels zijn opgenomen in het ruige gebied zijn: “Red Planet”, “Passion in the Dessert” en “Prometheus”.

 

Er zijn veel soorten activiteiten mogelijk, het Wadi Rum natuurgebied kan bezocht worden met een jeepsafari, een kameelsafari of een rit op een Arabisch paard. Het is ook mogelijk om het gebied te bezichtigen vanuit een luchtballon of maak een bijzondere parachutesprong.

Het is een populair gebied om te wandelen, te klimmen, rotstekeningen te bekijken of om bij de bedoeïenen te eten en een nachtje onder de sterren te kamperen. Veel van de vroegere Bedoeïenenwegen tussen de rotsen zijn herontdekt en beschreven door moderne klimmers.

Lokale gidsen verzorgen rondleidingen en van het gebied zijn wandelkaarten en klimgidsen te koop.