Kaapverdië

 

De vlag van Kaapverdië is blauw met onder het midden een  horizontale baan wit, rood, wit en tien gouden sterren. Het blauw van de vlag staat symbool voor de blauwe zee en lucht. De baan wit, rood, wit staat voor de opbouw van het land, waarbij wit symbool staat voor vrede en rood voor de ijverige inzet. De tien sterren vertegenwoordigen de tien belangrijkste eilanden van het land, een archipel voor de kust van West-Afrika.

 

 

Kaapverdië heet officieel Cabo Verde of de Republiek van Cabo Verde en is genoemd naar de Groene Kaap bij Senegal. De oorspronkelijke bevolking van het land zijn Portugese kolonisten.  De hoofdstad van het land is Praia, gelegen op het eiland Santiago. Het land is een eilandstaat en bestaat alleen uit eilanden.

De Kaapverdië archipel bestaat uit tien grotere vulkanische en bewoonde eilanden en een aantal onbewoonde eilandjes zoals de Rombo-eilanden. De tien eilanden worden onderverdeeld in de Noordelijke eilandengroep (Barlavento) en de Zuidelijke eilandengroep (Sotavento).

 

De Barlavento eilanden zijn: Santa Antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal en Boa Vista.

 

De Sotavento eilanden zijn: Maio, Santiago, Fogo en Brava.

 

Klimaat

 

Kaapverdië heeft een bijzonder mild klimaat met weinig verschil in de seizoenen, de gemiddelde jaartemperatuur is 24 graden. Het land heeft een steppeklimaat of ook wel halfwoestijn klimaat genoemd, het steppeklimaat is een overgangsklimaat tussen het subtropisch klimaat en woestijnklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur vanaf oktober tot en met mei is 23 graden. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 25 graden, de regenperiode is vanaf augustus tot en met oktober. Kaapverdië is een uitstekende winterzon vakantie bestemming met een mild klimaat, heerlijke temperaturen in de wintermaanden, mooie berglandschappen, schone stranden en een gastvrije bevolking.

 

Kaapverdië praktisch

 

In de winter is het in Kaapverdië twee uur vroeger dan in Nederland, in de zomer is het drie uur vroeger.

De officiële taal is Portugees maar in de toeristische gebieden wordt goed Engels gesproken.

De munteenheid is de Kaapverdische Escudo (CVE), de waarde van 100 CVE is 0,91 euro, de waarde van 1 euro is 110 Kaapverdische Escudo (december 2018).

De noodnummers in Kaapverdië zijn: politie 132, brandweer 131 en ambulance 130.

Het kraanwater in het land is niet geschikt om te drinken, het is raadzaam om flessen bronwater te kopen.

Voor het reizen naar Kaapverdië is een geldig paspoort nodig (geen identiteitskaart), het paspoort moet bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn. Een visum is verplicht en kan aangevraagd worden bij het consulaat Republiek Cabo Verde in Rotterdam. De kosten voor een visum zijn 45 euro. Boekt u een vakantie bij een Nederlandse touroperator dan verzorgen zij meestal de visumaanvraag. Vaccinaties voor Kaapverdië zijn niet verplicht.

De vliegtijd van Amsterdam naar Kaapverdië is circa 6 ½ uur.