Boa Vista

 

Het eiland Boa Vista heeft een oppervlakte van 620 vierkante kilometer en is een van de noordelijke eilanden in Kaapverdië. Boa Vista is een vrij vlak eiland met deels woestijnachtig landschap, palmbomen, duinen en mooie witte zandstranden. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Estancia met een hoogte van 387 meter. Boa Vista is populair bij strandliefhebbers, rustzoekers, surfers, duikers en sportvissers, maar ook om te wandelen of op avontuur te gaan met een jeepsafari. De hoofdstad van Boa Vista is Sal Rei.

 

Sal Rei

 

Sal Rei ligt in het noordwesten van Boa Vista, de naam staat voor “zout koning”, vroeger was het een belangrijke plaats voor de zoutproductie. Sal Rei heeft een mooie haven aan de baai en er is een veerdienst naar verschillende andere Kaapverdische eilanden. Tegenover de plaats ligt het eilandje Ilheu de Sal Rei met het Portugese fort Duque de Braganca, duinen, strand en Helmgras. De kust voor Ilheu is een favoriete bestemming om te duiken. Sal Rei is een gezellige en rustige kustplaats met een dorpsplein, enkele hotels, restaurants en het lange zandstrand Praia do Estoril met uitzicht op het tegenoverliggende eilandje. In Rabil, op korte afstand van Sal Rei, ligt de internationale luchthaven. In de omgeving zijn een aantal restaurants en veel lokale ambachtslieden van aardewerk, ze maken vazen, tegels en kleine beeldjes van schildpadden.

 

Joao Galego

 

De dorpen Joao Galego, Fundo das Figueiras en Cabeca dos Tarrafes worden samen “Noord” genoemd en liggen in het noorden en noordwesten van Boa Vista. Het zijn rustige dorpen met enkele kerken en restaurants in een landelijke omgeving. De bewoners leven vooral van de landbouw en veeteelt en er is een goede lokale geitenkaas te koop. Op de stranden zijn regelmatig schildpadwachters zodat de zeeschildpadden rustig hun eieren kunnen leggen. Elk jaar in juni is er het Festa Junina, een belangrijk festival ter ere van de heilige Sao Joao (St. John).

 

Praia de Salines

 

Praia de Salines ligt acht kilometer ten zuiden van Sal Rei in een idyllische omgeving van duinen en witte zandstranden. Bij de Praia de Salines ligt het Morrinho de Baguincho, een mooi en lang strand. Er zijn enkele luxe hotels met veel faciliteiten.

 

Viana woestijn

 

De Viana woestijn ligt ten oosten van Sal Rei, het is een woestijngebied met circa 50 meter hoge witte zandduinen. De Deserto de Viana heeft een oppervlakte van zo’n 10 bij 15 kilometer, bezoek de duinwoestijn met een jeepsafari of verken het op een quad. Het duingebied van de Viana woestijn wordt ook wel de “wandelende duinen” genoemd omdat er door de wind steeds andere duinen worden gevormd.

 

Monta Estancia

 

De Monta Estancia is met een hoogte van 387 meter de hoogste berg van het eiland Boa Vista en ligt in het zuiden van het eiland op korte afstand van Joao Barrosa en Lacacao. Het gebied rondom de berg Estancia is vanwege de geologische kenmerken, de vogelsoorten en een aantal inheemse planten een beschermd natuurgebied.

 

Curral Velho

 

Curral Velho is een verlaten dorp in het uiterste zuiden van Boa Vista, er zijn ruines van huizen te zien en zoutpannen. Ten oosten van het dorp ligt het eilandje Ilheu de Curral Velho. Het gebied is een belangrijk wetland voor vogels.

 

Povoacao Velha

 

Povoacao Velha ligt in het zuidwesten van Boa Vista aan de voet van de Rocha Estancia. De naam staat voor “oude stad” en het is de oudste nederzetting van het eiland Boa Vista. Aan de zuidkant van Povocao Velha ligt het Praia de Santa Monica strand. Het Praia de Santa Monica is een bijzonder mooi en rustig strand met een lengte van achttien kilometer en loopt door tot aan de kaap Varandinha met de grot Bracona. Het is een beschermd natuurgebied en een belangrijke nestplaats voor de zeeschildpad.