Cidade Velha

 

Cidade Velha ligt op het eiland Santiago in Kaapverdië, tien kilometer ten westen van de hoofdstad Praia. Oorspronkelijk werd de stad Ribeira Grande genoemd, Portugees voor “grote rivier”.  De betekenis van Cidade Velde is “oude stad”. De historische stad werd ontdekt rond het jaar 1460 en geclaimd door de Portugezen. De stad is nu een Unesco werelderfgoed en staat ingeschreven als: Cidade Velha, historisch centrum van Ribeira Grande. Het is tot nu toe het enige werelderfgoed van Kaapverdië.

 

Cidade Velha is de oudste nederzetting van Kaapverdië en het was de eerste Europese koloniale nederzetting in de tropen. De haven van de stad werd in het verleden belangrijk vanwege de slavenhandel en zorgde er voor dat Cidade Velha de tweede rijkste stad van Portugal werd. In de stad zijn verschillende bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Cidade Velha

 

Het Forte Real de Sao Felipe, het Koninklijke fort van Sao Felipe, werd gebouwd in 1590 om de Portugese kolonie te verdedigen tegen de aanvallen van de Fransen en de Engelsen. Tot 1712 hield het fort stand maar toen werd de stad door de Franse piraten in beslag genomen. Het fort is gedeeltelijk gerestaureerd, in het fort staan oude kanonnen en vanaf de 120 meter hoge Real de Sao Felipe vesting is er een mooi uitzicht op de omgeving.

 

De Nossa Senhora do Rosario kerk is de oudste koloniale kerk ter wereld, de kerk werd gebouwd tussen 1493 en 1495 in Manuelstijl, een Portugese gotische stijl in de architectuur.

 

Op het Memorial plein staat de Pelourinho, het is een schandpaal gebouwd in 1512 waar slaven straf kregen.

 

De Se Catredal werd gebouwd vanaf 1555 maar pas voltooid in 1693 en in 1712 al weer verwoest. De restanten van de kathedraal van Cidade Velha zijn nog wel te zien.

 

Het Convento de Sao Francisco, het klooster van San Francisco is gebouwd in de 17de eeuw en werd gedeeltelijk verwoest in 1712.

 

Rua de Banana, de Bananenstraat, is de eerste weg die door de Portugezen werd gebouwd.

 

De Trapiche is een pers om suikerriet te persen, hiervan wordt de lokale drank Grogue gemaakt. Het is een sterke drank met een alcohol percentage van 40%. Deze grogue is de basis voor de Kaapverdische cocktail Ponche en soms van de Braziliaanse Caipirinha cocktail.

 

Cidade Velha is nu een rustig vissersdorp met een kiezelstrand, een kleinschalig hotel, een restaurant en enkele cafeetjes. De bewoners leven vooral van de visvangst en het verbouwen van onder andere suikerriet, kokosnoten, bananen en mango’s.