Sal eiland

 

Het eiland Sal heeft een oppervlakte van 216 vierkante kilometer en is een van de noordelijke eilanden in Kaapverdië. Het van oorsprong vulkanische eiland is vrij vlak met rotsachtige kusten, pittoreske vissershavens en veel zandstranden. Het hoogste punt van Sal is de Monte Grande op een hoogte van 405 meter. Het eiland is vernoemd naar de zoutproductie, vroeger een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking.

 

Espargos

 

Espargos is de hoofdstad van Sal en ligt centraal op het eiland, hier ligt ook de belangrijkste luchthaven van Kaapverdië. De plaats is vernoemd naar de wilde asperge die hier veel groeit. Espargos ligt op de heuvel Monte Curral en heeft circa 8000 inwoners, er zijn winkels en restaurants. Op de top van de Monte Curral is een radarstation en er staan zendmasten, het landschap in de omgeving is woestijnachtig.

 

Pedra Lume

 

Pedra Lume ligt veertien kilometer ten oosten van Espargos aan de Atlantische kust. De heuvels in de omgeving zijn vulkanisch van oorsprong en er zijn een aantal natuurlijke zoutpannen. Het zeewater sijpelt door de ruige rots van de vulkaan en verdampt tot evaporiet, een soort steenzout. De zoutwinning en de export was tot 1930 een goede inkomstenbron, nu is de zoutwinning economisch gezien niet meer belangrijk. De lokale bewoners leven van de visvangst en in de zoutmeren mag gezwommen worden.

 

Palmeira

 

Palmeira ligt veertien kilometer ten westen van Espargos in een beschutte baai. Palmeira is de belangrijkste havenplaats van het eiland Sal. In het centrum van de kleine stad zijn enkele cafés en er is een markt waar vissers en boeren hun producten verkopen.

 

Buracona

 

Buracona ligt in het westen van Sal, vijf kilometer ten noorden van Palmeira. Buracona is een kaap met een ruige rotskust en er staan vaak hoge golven. In een van de grotten van de baai stroomt zeewater en door een opening in de grot wordt dit water verlicht. De opening wordt  Olho Azul, het Blauwe Oog genoemd en is vooral mooi bij veel zonlicht.

 

Morrinho do Acucar

 

De noordkust van Sal bestaat uit vulkanisch gesteente. De Morrinho do Acucar is een berg van basalt, gesteente gevormd door de stolling van lava. De Morrinho do Acucar is een beschermd natuurmonument en deel van het Monte Grande natuurgebied.

 

Monte Grande

 

De Monte Grande ligt in het noordoosten en is met een hoogte van 405,3 meter de hoogste berg van het eiland Sal. De Monte Grande en omgeving met het vulkanische landschap van veel kussenlava is vanwege de geologische waarde een beschermd landschap.

 

Santa Maria

 

Santa Maria ligt in het zuiden van het Kaapverdische eiland Sal, vijftien kilometer ten zuiden van Espargos. Bij het vissersdorp liggen de mooiste zandstranden van het hele eiland. De circa acht kilometer lange stranden zijn breed, schoon en lopen langzaam in zee af. In het dorp zijn een aantal restaurants, winkeltjes en er is een pinautomaat. Vanuit Santa Maria is het mogelijk om excursies te maken over land of zee.

 

Sal is een mooie vakantie bestemming om te zwemmen, duiken of te snorkelen in het heldere en warme zeewater in zowel de zomer als de winter. Er zijn fascinerende vulkanische landschappen en tijdens een bootexcursie is er een vrij grote kans om zeeschildpadden te zien zwemmen.