Sao Vicente

 

Sao Vicente heeft een oppervlakte van 227 vierkante kilometer en is een van de noordelijke eilanden in Kaapverdië. Sao Vicente is een relatief vlak eiland maar er zijn wel enkele bergen, de hoogste berg van het Kaapverdische eiland Sao Vicente is de Monte Verde met een hoogte van 725 meter.

 

Mindelo

 

Mindelo is de hoofdstad van het eiland en ligt in het noorden van Sao Vicente aan de baai van Porto Grande. De Porto Grande Bay is een diepe natuurlijke haven gevormd door een onderzeese vulkanische krater. Ten noorden van de baai ligt het onbewoonde eilandje Ilheo Dos Passaros. Ten noorden van Mindelo, tussen de Porto Grande Bay en het kanaal van Sao Vicente, ligt de kaap Ponta Joao Ribeiro. Rondom de stad liggen de bergen Monte Cara en Monte Verde. Mindelo is een gezellige stad met bezienswaardigheden zoals de overdekte markt, de vismarkt, het oudste gebouw van de stad het fort Fortim d’El Rei, diverse musea, het Gouverneurs Paleis in een prachtige koloniale stijl en de Torre de Belem van Mindelo. In het Centro nacional de Artesanoto is veel werk te zien van lokale ambachtslieden. Mindelo heeft een goed uitgaanscentrum met bars, nachtclubs en Kaapverdische muziek. Het carnaval is jaarlijks een groot feest met veel Portugese en Braziliaanse invloeden. Aan de noordkant van de stad ligt het zandstrand Praia de Laginha.

 

Baia das Gatas

 

Salamansa is een rustige vissersplaats en ligt elf kilometer ten noorden van Mindelo. Baia das Gatas ligt twee kilometer ten oosten van Salamansa aan een prachtige natuurlijke en langgerekte baai. Elk jaar is er op het lange zandstrand het bekende Baia das Gatas muziekfestival met beroemde nationale artiesten. Aan het einde van de baai ligt Praia Grande met een mooi strand tussen de vulkanische rotsen.

 

Calhau

 

Calhau is een klein vissersdorp vlak bij Praia Grande en 18 kilometer ten oosten van Mindelo. Er is een vissershaven en een kiezelstrand, ten zuiden van het dorp ligt de 163 meter hoge uitgedoofde vulkaan Viana. Calhau ligt aan de rivier Ribeira do Calhau, deze rivier ontspringt in de heuvels bij Mindelo en mondt uit in de Atlantische Oceaan.

 

Sao Pedro

 

Sao Pedro ligt tien kilometer ten zuiden van Mindelo, het dorp ligt op korte afstand van de vallei waar de lokale luchthaven ligt. Sao Pedro ligt aan de voet van de piek van de Monte Cara berg, de piek Fateixa heeft een hoogte van 571 meter. Sao Pedro is een sfeervol en authentiek dorp met kleurrijke huizen gelegen aan een baai met een lang zandstrand. Het is een goede locatie om te windsurfen en er zijn enkele restaurants en kleinschalige hotels. Aan de westkant van het dorp ligt op de kaap Machado de vuurtoren Amelia. De vuurtoren is gebouwd in 1894 op een hoogte van 56 meter op de ponte Machado.

 

Sao Vicente is een sfeervol eiland met mooie stranden,  ideaal voor een zonvakantie in de zomer of in de winter, vanaf het eiland kan gemakkelijk een excursie worden gemaakt naar een van de andere Kaapverdische eilanden.