Kortste rivier op aarde

 

Wat is de kleinste of kortste rivier ter wereld, de strijd om de kortste rivier. De meeste grote of langste rivieren zijn wel bekend, zoals de Nijl en de Amazone rivieren van ruim 6.000 kilometer lengte. Vanzelfsprekend zijn er ook kleine rivieren. Maar niet elke plas is een rivier, om voor de titel kortste rivier op aarde in aanmerking te komen moet het wel een rivier zijn. Een rivier is altijd stromend water, het is een natuurlijke waterloop en een rivier voert overtollig water af.

 

Kortste rivier

 

Er is nogal wat onderlinge strijd geweest om de kortste rivier ter wereld. De rivieren die onder andere genoemd worden als kortste rivier zijn:

In de Verenigde Staten: de Roe Rivier in Montana, de D rivier in Oregon en de Comal rivier in Texas.

In Europa: de Ombla rivier in Kroatië, de Fiumelatte rivier in Italië, De Jezernica rivier in Slovenië, de Norrström in Zweden, de Reprua rivier in Georgië, de Bain rivier in Noord Yorkshire, de Vrelo rivier in Servië en de Kovasselva rivier in Noorwegen.

 

Het probleem bij sommige rivieren om te bepalen of ze de kortste rivier op aarde zijn is het getij. Sommige rivieren zijn getijdenrivieren en de lengte kan variëren met eb en vloed. De strijd om zich de kortste rivier toe te eigenen wordt al zeker sinds 1940 gevoerd.

 

D River  –  Oregon VS

 

Op 12 juli 1940 staat er een bericht in de krant News Sentinel : “De kortste rivier op de wereld heeft geen naam. De Kamer van Commercie (Kamer van Koophandel) heeft actie ondernomen om deze kwestie zo spoedig mogelijk op te lossen. Verzin een naam voor de 400 voet rivier die stroomt van Devil’s Lake naar de Stille Oceaan. U kunt een prijs winnen.” Deze rivier zonder naam kreeg de naam: D-rivier of D River. Welke prijs er is gewonnen met deze naam is niet bekend, maar de Verenigde Staten Raad van Bestuur van Geografische Namen nam de naam “D”, ingezonden door mevrouw Johanna Beard of Albany, als officieel aan. De rivier stroomt van Devils Lake in Lincoln City onder de hoofdweg route 101 door naar de Stille Oceaan. De D River werd opgenomen in het Guinness Book of World Records als ‘s werelds kortste rivier.

 

Op 18 februari 1953 staat in de Register-Guard een artikel, de titel van het krantenbericht: “De kortste rivier, welnu, misschien” . De inhoud van het krantenbericht: De Oregon State Highway commissie weigert de D River als kleinste rivier van de wereld te erkennen. De heer Baldock, verkeersweg ingenieur, wil de borden met het opschift “ ’s Werelds kleinste rivier” die aan beide zijden van de rivier staan verwijderen. Volgens hem weet niemand wat de kortste of kleinste rivier is, bovendien wordt er in Italië ook een kortste rivier geclaimd. De reden om deze discussie aan te gaan is de eventuele nieuwe aanleg van een snelweg waarbij de rivier vanwege zijn naamsbekendheid wel eens problemen zou kunnen gaan geven.

 

Op 12 oktober 1963 staat in de Times News een krantenbericht:  “Waar stroomt ’s werelds kortste  rivier?” “Maar weinig gebieden claimen de kortste rivier van de wereld maar Oregon doet het zelfs twee keer.” In het artikel claimt de Link River in Klamath County tevens gelegen in Oregon de kortste rivier te zijn. Volgens Klamath County is de D River geen rivier maar een kreek. Er volgen discussies maar de Link River wordt niet de nieuwe kortste rivier.

 

Roe River  –  Montana VS

 

Uiteindelijk in 1988 raakt de D River de titel “kortste rivier van de wereld” kwijt. Vanaf 1989 is de Roe rivier volgens het Guinness Book de kortste rivier. De Roe River stroomt tussen de Giant Springs en de Missouri River in de stad Great Falls in Montana. Studenten van de Lincoln Elementary School in Great Falls hadden de claim neergelegd en slaagden in hun opzet: de vermelding van rivier Roe in het Guinness Book of World Records als ‘s werelds kortste rivier. Er zijn nog verschillende pogingen ondernomen om de felbegeerde titel van de kleinste rivier te krijgen. Geen van allen waren succesvol. Het Guinness Book heeft sinds 2006 geen kortste rivier meer opgenomen in het boek. Dit omdat de afmetingen van de rivieren steeds verschilden door getijde invloeden en door oeverloze discussies waar nou precies het begin- of eindpunt van de rivier lag.

 

Lengte korte rivieren

 

De D River en de Roe River hebben een lengte van circa 56 tot 204 meter afhankelijk van het tijdstip waarop gemeten werd. In het Guinness Book stond de D River met een lengte van 130 meter en de Roe River met een lengte van 61 meter.

 

 

Kortste rivier op aarde

 

De meest waarschijnlijke enige echte kortste rivier op aarde is de Reprua rivier in Abchazië. De bron van de Reprua rivier is de Voronya Grot en het riviertje stroomt naar de Zwarte Zee. Abchazië of Abkhazia is een autonome republiek in Georgië. Deze bescheiden rivier met een lengte van 27 meter heeft nooit officieel de titel geclaimd, maar uit meldingen van wetenschappelijke onderzoekers en globetrotters blijkt dat de Reprua rivier in Europa de kleinste rivier of de kortste rivier ter wereld is. De kortste rivier ter wereld ligt dus in Europa ook al is deze niet in de Guinness World Records opgenomen.