Soedak

 

Soedak of Sudak ligt in het zuidoosten op de Krim aan de Zwarte Zee, de Krim is een schiereiland in het noorden van de Zwarte Zee, officieel is het gebied van Oekraïne maar het is in 2014 geannexeerd door Rusland.

 

Soedak is al sinds de oudheid een belangrijke stad, nu is het vooral een bekende badplaats en een kuuroord aan de gelijknamige baai en de Zwarte Zee met als belangrijkste bezienswaardigheid het Genuese fort.

 

De stad ligt in een heuvelachtige omgeving en de Soedak vallei is een wijnbouw gebied. Een school voor wijnbereiding of vinificatie werd al aan het begin van de achttiende eeuw opgericht en aan het begin van de negentiende eeuw werd het wijnhuis Sudak State Enterprise geopend. Tijdens archeologische opgravingen in de vallei zijn er amforen en andere oude wijnkruiken en werktuigen gevonden.

 

Genuese fort

 

Het Genuese fort is een imposante vesting gebouwd aan het einde van de veertiende eeuw en het begin van de vijftiende eeuw door de Republiek Genua nadat zij Soedak hadden veroverd. Het fort ligt op een hoogte van 157 meter op de noordelijke helling van de Genevez-Kaya; de vestingheuvel of ook wel de Genuese rots genoemd.

 

 

Er stond op deze locatie al veel eerder een fort, gebouwd door de Byzantijnen maar de meeste muren en gebouwen van het huidige fort zijn uit de Genuese periode. Het Genuese fort is nu een cultureel monument en een museum. Het is een groot fort en het was door de strategische ligging nagenoeg niet in te nemen.

 

 

Het is gebouwd met twee verdediginglinies, de onderste zone is een brede buitenmuur met een lengte van circa een kilometer en een hoogte van 6 tot 8 meter, langs deze buitenmuur stonden 14 torens en er was een hoofdpoort. In de bovenste zone beschermd door een muur en een uitkijktoren stond het kasteel en een kapel. Tussen de twee verdedigingslinies was een kleine stad gebouwd met huizen, tempels, een moskee, wapendepots en opslagplaatsen voor water en voedsel. Het imposante fort wordt vaak gebruikt als filmdecor en er zijn regelmatig culturele evenementen.

In de stad zijn nog een aantal bezienswaardige kerken en in de omgeving liggen de restanten van een grote Byzantijnse tempel. In het centrum is een historisch museum en op korte afstand ligt het wijnhuis en een waterpark. Soedak heeft een busstation en is bereikbaar vanuit onder andere de plaatsen Simferopol, Feodosija en Aloesjta. In de omgeving van de stad zijn wandelpaden en het klimgebied bij de Sokol berg, het rotsmassief is genoemd naar de valk en heeft een hoogte van bijna 474 meter. Er zijn wandelroutes en klimroutes naar de valkenrots maar aanmelden vooraf is verplicht in het dorp Novij Svit op korte afstand van de Sokol berg.