Kasteel Zwaluwnest

 

Het Zwaluwnest is een kasteel op de Krim met een spectaculaire ligging, het Zwaluwnest ligt in het zuiden op het schiereiland de Krim, circa 40 meter boven zee. De Krim is een schiereiland in het noorden van de Zwarte Zee, officieel is het gebied van Oekraïne maar het is in 2014 geannexeerd door Rusland. Het Zwaluwnest ligt veertien kilometer ten zuiden van de plaats Jalta, een bekend kuuroord.

 

 

De kaap met de bijzondere ligging waarop het kasteel staat werd in de oudheid al door de Grieken bewoond. In de eerste eeuw n. Chr. bouwden de Romeinen hier een vesting met verdedigingslinies en met torens. Ruim 700 jaar later bouwden Byzantijnse monniken op een rots van de kaap een klein klooster. Het kasteel Zwaluwnest is gebouwd tussen 1911 en 1912 op een klif, het is een neogotisch ontwerp van een Russische architect en het werd gebouwd voor een Oost-Duitse zakenman. Het Zwaluwnest is een klein kasteel met een lengte van 20 meter en een breedte van 10 meter. Het ontwerp toont veel overeenkomsten met de Belem Toren in Lissabon, Portugal. Het kasteeltje was van 1993 tot 2011 een Italiaans restaurant met de naam Nido di Rondini en het is nu in gebruik als een cultureel centrum.

 

 

Het sprookjesachtige kasteel is nu een van de meest bezochte bezienswaardigheden op de Krim en het symbool van de zuidelijke kust van het schiereiland. In 2008 werd het Zwaluwnest afgebeeld op een Oekraïense munt en de bijzondere locatie ie te zien in verschillende Russische films. In de Russische filmversie van het boek “Tien kleine negertjes” van Agatha Christie is het kasteel ook gebruikt in een scene van de film. In 2004 werd de titel van het boek in het Nederlands aangepast naar “En toen waren er nog maar …..”, in de VS is de titel van het boek “And then there were none”. De oorspronkelijke titel is afgeleid van een gelijknamig kinderversje.

 

In Europa zijn veel van dit soort sprookjesachtige kastelen. In de architectuur een ontwerp van vaak een excentriek persoon uitgevoerd in een artistieke expressie, maar de romantische kastelen of de sprookjeskastelen in Europa zijn vooral leuk om te zien.