Kroatië

 

Kroatië of Hrvatska heeft een oppervlakte van 56.542 vierkante kilometer en 4,4 miljoen inwoners, de hoofdstad is Zagreb en de nationale munteenheid is de Kuna. De vlag van Kroatië heeft drie horizontale banen: van boven naar beneden rood, wit, blauw met in het midden van de vlag het wapen van Kroatië.

vlag Kroatie

Kroatië ligt in het zuiden van Europa aan de Adriatische zee tegenover Italië, het land heeft grotendeels een landklimaat en een mediterraan klimaat. De warmste gebieden liggen aan de Adriatische kust en in het achterland. Er zijn in Kroatië veel eilanden en eilandjes, van de ruim 1000 eilanden zijn er echter maar circa 50 Kroatische eilanden permanent bewoond, de twee grootste eilanden zijn Krk en Cres in de Kvarnerregio.

 

Kroatië landschap

 

Kroatie landschap

Kroatië is een groen en heuvelachtig land en ruim een derde van het land is bebost gebied. In het noorden in de regio Midden-Kroatië bij Zagreb en in het oosten in de regio Slavenië met de Pannonische vlakte liggen de grote rivieren de Drau, de Sava, de Kupa en de Donau. De Donau rivier is de op één na langste rivier van Europa en deze loopt in Kroatië door de stad Vukovar in het uiterste oosten van het land en is deel van de grens met Servië. De Kupa rivier is een zijrivier van de Sava en ontspringt in het berggebied Gorski Kotar in de Kvarnerregio. De langste rivier in Kroatië is de Sava, de rivier heeft een totale lengte van 945 kilometer waarvan 562 kilometer in Kroatië ligt, de Sava mondt uit in de Donau. Het hele gebied langs de Adriatische Zee bestaat uit lage bergen, karst landschap, beboste hooglanden en eilanden. De Dinara berg met de bergtop Dinara is de hoogste berg van Kroatië met een hoogte van 1831 meter, de Dinarische Alpen zijn genoemd naar de berg Dinara. De Dinara ligt op de grens met Bosnië en de hoogste top ligt in Bosnië, de Troglav op 1913 meter. Vrana Lake is het grootste meer in Kroatië met een oppervlakte van 30,7 vierkante kilometer en ligt in de Dalamatë regio Zadar. De kustlijn langs de Adriatische Zee in Kroatië heeft een lengte van bijna 1800 kilometer en de kustlijnen van de eilanden hebben een totale lengte van ruim 4000 kilometer, het is de meest grillige kustlijn in het Middellandse zeegebied.

 

Natuurgebieden Kroatië

 

In Kroatië liggen circa 450 beschermde natuurgebieden, waaronder acht Nationale Parken, een geopark, een biosgeerreservaat, vijf Ramsar wetlands en elf Natuurparken. De Nationale Parken zijn: 1) Brijuni met een groot gedeelte van de eilandengroep Brijuni.  2) Kornati met een groot deel van de Kornati eilanden. 3) Het nationale park Krka is een lang smal park en ligt  langs de rivier Krka. 4) Nationaal park Mljet met het noordwesten van het eiland Mljet. 5) Het nationaal park de Plitvice Meren is het eerste opgerichte Nationale Park van Kroatië en het grootste nationale park van het land, tevens een Unesco werelderfgoed. 6) Het park Risnjak ligt in de Kvarnerregio en is deel van de Dinarische Alpen met de bergen Risnjak en Snjeznik en het brongebied van de Kupa rivier. 7) Het nationale park Noordelijke Velebit met een gedeelte van het Noord-Velebit gebergte en 8) nationaal Park Paklenica met een gedeelte van het Zuid-Velebit gebergte. Nagenoeg het hele Velebit gebergte met de Nationale Parken Noordelijke Velebit en Paklenica is een biosfeerreservaat en het land heeft een rijke flora, vooral in het Velebit gebergte waar onder andere edelweiss en orchideeën groeien.

De elf natuurparken zijn 1) Kopacki Rit in het oosten van het land, het is een van de grootste en belangrijkste wetlands in Europa. 2) natuurpark Papuk met grootste berg van de Slavonië regio in het oosten van het land, Papuk is ook een geopark.  3) natuurpark Lonjsko Polje met het grootste beschermde wetland van Kroatië ten oosten van Sisak. 4) Medvednica, ten noorden van Zagreb, ook wel de “berenberg”genoemd. 5) Zumberak gebergte in het noordwesten van het land. 6) Natuurpark Ucka in de Kvarnerregio, 7) natuurpark Velebit met de twee nationale parken Noordelijke Velebit en Paklenica. 8) Natuurpark Vrana met het grote meer is een wetland en een vogelreservaat tussen Zadar en Sibenik, 9) natuurpark Telascica baai met veel kliffen en zeezoogdieren op het eiland Dugi Otok. 10) Biokovo, bergketen langs de Dalamtische kust tussen de rivieren Cetina en Neretva, 11) natuurpark Lastovo op het eiland Lastovo.

 

Regio’s Kroatië

 

regio's Kroatie

Er zijn 20 provincies in Kroatië en de hoofdstad Zagreb, de provincies zijn onderverdeeld in 127 steden en 429 gemeenten. Een handige indeling zijn de vijf of negen regio’s van Kroatië, dit zijn: Slavonië in het noordoosten, Midden-Kroatië met de hoofdstad Zagreb in het noorden, Istrië in het noordwesten, Kvarner en de bergen in het noordwesten van het land en de Dalmatië regio in het zuiden onderverdeeld in de Dalmatië regio Zadar, regio Sibenik, Split en Dubrovnik. De meest belangrijke vakantiebestemmingen liggen in de regio’s Istrië, Kvarner en Dalmatië maar ook Zagreb is een belangrijke toeristische bestemming. Landen zoals Kroatië, Montenegro en Bulgarije worden de laatste jaren steeds meer ontdekt als groene vakantiebestemming vanwege de mooie kusten, het klimaat en de ongerepte natuur. De regio’s van Kroatië zijn afwisselend, zo zijn de regio’s Istrië en Dubrovnik wat drukker dan de Kvarnerregio.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen en de natuur en cultuur per regio:

 

regio Istrie Kroatie

 

Regio Istrië heeft een lange kustlijn en sfeervolle stadjes, ontdek Umag de wijnstad van de regio, Novigrad met de beste restaurants Porec met de bezienswaardigheden en de Baredinegrot. Het sfeervolle stadje Vrsar, de romantische stad Rovinj of de schitterende stad Pula met het indrukwekkende amfitheater. In het binnenland de vestingstad Motovun en het bos, de kleinste stad van het land is Hum met de bijzondere Glagolitic Alley. Ontdek het nationale park Brijuni, de kaap Kamenjak met de bijzondere kliffen en klifduikers en de Limbaai in de mooie groene vallei.

 

regio Midden-Kroatie

 

Regio Midden-Kroatië met de hoofdstad Zagreb, een van de nieuwe mooiste bestemmingen in Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

regio Kvarner

 

De Kvarner en bergen regio met de groene longen van Kroatië, ontdek de Opatija Rivièra met de sfeervolle stad Opatija, het stadje Icici aan de voet van de Ucka berg en iets verderop Lovran met de bossen en het kastanjefestival en het vissersdorp Moscenicka Draga. De Risnjak bergen met nationaal park en wandelroutes. Het mooie stadje Rabac of ook wel de sfeervolle parel van de Kvarnerbaai. Ontdek de Kvarnerbaai met de eilanden, het natuurpark Ucka met de Vojak piek en de kloof Vela Draga en in het zuiden het werelderfgoed en nationaal park Plitvicemeren.

 

 
regio Dalmatie Kroatie

 

Dalmatië is een bijzonder langwerpige regio langs de Adriatische kust met veel mooie oude steden. Ontdek de forten van Sibenik of het sfeervolle historisch centrum van Trogir een van de mooiste steden aan de Adriatische kust. De 89 kleine Kornati eilanden en de indrukwekkende watervallen in het nationale park Krka

 

 

 

 

 

 

regio Dubrovnik

 

De provincie Dubrovnik-Neretva ligt in het zuiden van de Dalmatië regio-Dubrovnik, het is de meest zuidelijke provincie van Kroatië. Verken de  oude stad van Dubrovnik en het spookdorp Kupari of het sfeervolle aan de baai gelegen Cavtat . Het eilandje Lopud met de mooie zandstranden of het groene schiereiland Peljesac met de imposante Muren van Ston en het sfeervolle Orebic en de orchideeën of bezoek het grootste eiland in de regio, Korcula met de oude stad.