Nationaal Park Brijuni

 

Brijuni Eilanden

De Brijuni Eilanden of de Brioni Eilanden liggen in de regio Istrië in Kroatië. De Brijuni zijn 14 eilandjes in de Adriatische Zee met een totale oppervlakte van acht vierkante kilometer. De twee grootste eilanden zijn Veliki Brijun en Mali Brijun met een oppervlakte van 1,07 vierkante kilometer, de andere eilandjes zijn San Marco, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinic, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Madona, Vrsar, Jerolim en Kozada. Op de eilanden lagen Romeinse nederzettingen en steengroeven. In 1945 na de tweede wereldoorlog werd de Brijuni archipel deel van Joegoslavië en Josip Broz Tito, de latere president van Joegoslavië, maakte van de eilanden een staats vakantieoord met op Vanga de zomerresidentie van Tito.

 

Toen Kroatië onafhankelijk werd in 1991 werden de eilanden na het Akkoord van Brioni op 7 juli 1991 een internationaal conferentiecentrum en vier hotels op het grootste eiland, Veliki Brijun, werden heropend. De Brijuni Eilanden werden in 1983 deel van het nationaal park Brijuni en zijn bereikbaar vanuit Pula, Fazana of een van de andere plaatsen aan de zuidwestkust van Istrië. Het zijn onbewoonde eilanden maar vanwege het toerisme en drie kleine hotels zijn er altijd wel mensen aanwezig op de eilanden.

 

Nationaal Park Brijuni

 

Het Nationaal Park Brijuni heeft een oppervlakte van 34 vierkante kilometer en het natuurgebied bestaat uit de Brijuni eilanden, de kusten en de omliggende zee. De hele Brijuni archipel is een autovrij natuurgebied met veel natuurlijke mediterrane vegetatie met eucalyptus bomen, dennen, ceders, steeneik en oude vijgenbomen. In totaal komen er circa 600 soorten planten voor en ruim 250 soorten vogels. In het natuurgebied zijn paleontologische vondsten van onder andere dinosauriërs te zien, er zijn ruim 200 voetafdrukken van dinosauriërs ontdekt uit het Krijt tijdperk.

 

In Fazana en op de twee grootste eilanden zijn goede fietspaden en wandelpaden, er is onder andere een dinosauriër route en een religieuze route langs een aantal kerken en het mausoleum van de Kupelwieser familie. Het is mogelijk om deel te nemen aan een fotosafari, een flora expeditie, een zeiltocht rond de eilanden of om te snorkelen en de onderwaterwereld van het nationale park te ontdekken. Op Veliki Brijun kan een rondrit gemaakt worden met het toeristische treintje met een bezoek aan onder andere de Romeinse Villa Rustica en het safaripark. De entreeprijs van het nationale park Brijuni is afhankelijk van het seizoen maar ligt rond de 20 euro per persoon, kinderen tot 14 jaar krijgen 50% korting.

 

Veliki Brijun

 

 

Het eiland Veliki Brijun is het grootste eiland in de Brijuni archipel met een oppervlakte van 5,72 vierkante kilometer en ligt op twee kilometer afstand van het vasteland van Kroatië, de kustlijn heeft een lengte van ruim 23 kilometer. Op het eiland zijn drie kleine hotels, de oudste golfbaan van Kroatië, een safaripark en een Villa Rustica. Op Veliki Brijun was van oorsprong een wildreservaat met olifanten, lama’s, zebra’s, de Istrische os of de Boskarin en het Istrische schaap. Veel van deze dieren waren geschonken aan president Tito en na de onafhankelijkheid van Kroatië werden deze dieren onder gebracht in een Safaripark.

 

 

De Villa Rustica ligt in de Verige Bay aan de westkust van Veliki Brijun, de villa werd gebouwd rond de eerste eeuw v. Chr en bestond uit meerdere gebouwen met onder andere een grote landelijke villa en tempels. De villa was ingericht met kostbaar marmer, fresco’s en mozaïeken. De Villa Rustica is onderdeel van de Romeinse keizers en Donau wijnroute, een Europese culturele route.