Cavtat

 

Cavtat Kroatie

Cavtat in Kroatië ligt 20 kilometer ten zuiden van de stad Dubrovnik. Cavtat heeft een mooie ligging aan de Adriatische Zee en is oorspronkelijk gebouwd door Griekse kolonisten in de zesde eeuw v. Chr. onder de naam Epidaurus (niet te verwarren met het huidige Epidaurus in Griekenland). Onder de Romeinse heerschappij vanaf 228 v. Chr. werd de stad Epidaurum genoemd. De huidige naam Cavtat is afgeleid van Civitas Vetus met als betekenis “de oude stad”, een verwijzing naar de oude stad van Dubrovnik omdat de oorspronkelijke bewoners van Cavtat naar Dubrovnik vluchtten toen de stad werd geplunderd. Nu is Cavtat een populaire toeristische bestemming met ruim 2.100 inwoners en elk jaar is er het Epidaurus muziekfestival. Cavtat heeft een aantal bezienswaardigheden, een eigen haven en ligt op korte afstand van het vliegveld Dubrovnik.

 

Bezienswaardigheden Cavtat

 

  • Er zijn restanten te zien uit de Griekse maar vooral uit de Romeinse tijd van onder andere een theater, stadsmuren, aquaducten en een nymphaeum (monument en bron gewijd aan nimfen).
  • De St. Nicolaaskerk heeft een mooie ligging aan de kust van Cavtat, de barokke kerk is bereikbaar via een brede stenen trap en in de kerk zijn veel iconen en schilderingen te zien van onder andere Vlaho Bukovac.
  • Het Huis van Vlaho Bukovac is het geboortehuis van de schilder Vlaho Bukovac (1855-1922), hij wordt de beste schilder van Dubrovnik genoemd en misschien wel de beste schilder van heel Kroatië. Het huis is een cultureel monument vanwege de architectuur en de mooie tuinen rondom het huis. In het huis zijn veel portretten en muurschilderingen te zien.
  • Het Paleis van Rector is gebouwd in de vijftiende eeuw in renaissance stijl en is nu een bibliotheek en een museum. In de bibliotheek ligt onder andere het archief van de wetenschapper en filosoof Baltazar Bogosic en in het museum liggen zijn persoonlijke verzamelingen, vooral wapens en muntencollecties maar ook traditioneel borduurwerk en archeologische vondsten uit de Griekse en Romeinse tijd.
  • De Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw is een Franciscanen klooster aan het einde van de boulevard met religieuze kunstwerken.
  • Cavtat ligt in het Konavle landschap, het Konavle landschap is een landelijk gebied met 32 dorpen, slechts twee dorpen liggen aan zee, dit zijn Cavtat en Molunat. Het is een mooi glooiend landschap met veel olijfboomgaarden en wijngaarden. In het gebied liggen ook veel oude grafstenen waarvan de Stecci, middeleeuwse grafstenen met decoratieve motieven, een werelderfgoed zijn.

 

Cavtat vakantie

 

Cavtat heeft een mooie ligging aan een baai met kristalhelder water en in een groene omgeving. Er zijn goede hotels met schitterend uitzicht, restaurants, winkeltjes en een aantal bars aan de lange boulevard. De haven is geschikt voor kleine en grote jachten, de kustlijn is rotsachtig en grenst aan de dennenbomen en er zijn verschillende zand met kiezel strandjes. Op korte afstand ligt de stad Dubrovnik, er zijn boottrips mogelijk naar de eilandjes in de omgeving en het Konavle landschap is een mooi gebied om in te wandelen.