Dalmatië regio

 

De regio Dalmatië in Kroatië is een bijzonder langwerpige regio langs de Adriatische kust, de regio begint in het noorden bij het eiland Rab en strekt zichuit naar het zuiden over een lengte van ruim 500 kilometer tot aan de Baai van Kotor in Montenegro. De Dalmatië regio wordt vanwege het grote oppervlakte ook wel onderverdeeld in de Dalmatië regio-Zadar, Dalmatië regio-Sibenik, Dalmatië regio-Split en Dalmatië regio-Dubrovnik. De belangrijkste steden in de regio zijn Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik. Het is een regio met veel mooie oude steden en Unesco werelderfgoed, zoals het historisch centrum van de stad Trogir, de kathedraal van Sibenik en het historische gedeelte van Split met het Paleis van Diocletianus.

 

Dalmatie

De belangrijkste en grootste rivieren in de regio Dalmatië zijn: de Zrmanja rivier met een lengte van 69 kilometer en de Zrmanja is vanwege de mooie ligging een bekende filmlocatie. De Krka rivier met een lengte van 73 kilometer en de vele watervallen. De Cetina rivier met een lengte van 101 kilometer stroomt door een schitterend rotsachtig karst gebied en is de meest waterrijke rivier van de regio. De Neretva rivier met in Kroatië een lengte van bijna 130 kilometer ligt gedeeltelijk in deze regio.

 

Dalmatie Kroatie

De grootste Dalmatische eilanden in deze regio zijn: Brac met een oppervlakte van 396 vierkante kilometer het grootse eiland in de regio, Korcula dat bekend staat als het geboorte-eiland van de ontdekkingsreiziger Marco Polo, Dugi Otok  met het natuurpark Telascica baai, het dichtbeboste eiland Mljet in de regio Dubrovnik is gedeeltelijk een nationaal park, het grotendeels ongerepte eiland Vis, het bergachtige eiland Hvar met het culturele werelderfgoed de Stari Grad vlakte, het langwerpige eiland Pag en het eiland Pasman.

 

 

Er liggen vijf nationale parken in de regio Dalmatië: het nationale park Noordelijke Velebit met een gedeelte van het Noord-Velebit gebergte, het nationale park Paklenica met een gedeelte van het Zuid-Velebit gebergte. Kornati met een groot deel van de Kornati eilanden. Krka een lang smal park langs de rivier Krka en het nationale park Mljet (het noordwesten van het eiland Mljet) in de regio Dubrovnik.

 

Vakantiebestemmingen Dalmatië en natuur en cultuur Dalmatië van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Dalmatië

 

natuur en cultuur Dalmatië

 

overige informatie