Dvigrad

 

Dvigrad ligt in de regio Istrië in Kroatië bij het dorp Kanfanar en 20 kilometer ten oosten van de plaats Rovinj en op korte afstand van de Limvallei. Het is een spookstadje en staat bekend als de Dvigrad ruïnes.

In de tijd van de Illyriërs werden hier twee kolonies opgericht, na de Romeinse bezetting werd het kasteel ruim zeven eeuwen niet gebruikt. In de middeleeuwen werden de kolonies samengevoegd tot een stadje met de naam Due Castelli of Tweelingstad; het huidige Dvigrad. Het kasteel en het verstrekte stadje werden herbouwd en tussen de veertiende en de zestiende eeuw was het een welvarende stad met ruim 1000 inwoners.

 

Dvigrad werd daarna regelmatig aangevallen vooral vanwege de strategische ligging bij de Limvallei; een waterrijke en vruchtbare omgeving. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de stad aangevallen en geplunderd door de Uskokken; de Kroatische vrijheidsstrijders.

De bewoners verweerden zich nog vrij goed tegen de aanval en de Uskokken vertrokken weer snel met hun buit. In de zeventiende eeuw was er echter regelmatig een Malaria uitbraak en veel bewoners overleden. In 1714 verlieten de laatste inwoners het stadje Dvigrad, ze emigreerden naar het dorp Kanfanar. Uit de kerk werden de relikwieën en de preekstoel meegenomen naar de kerk in Kanfanar.

 

 

Spookstad en middeleeuws festival

 

Dvigrad is nu een spookstad met de restanten van muren, het kasteel en huizen en op het hoogste punt van het dorp liggen de restanten van de St. Sophia kerk.

Het oude stadje is nu een belangrijk voorbeeld van hoe een welvarende middeleeuwse stad in Kroatië werd gebouwd. De restanten van nog circa 200 gebouwen en een aantal fresco’s in de kerk van de middeleeuwse stad zijn te zien omdat de stad niet werd verwoest maar alleen werd verlaten door de laatste inwoners.

 

Het stadje wordt nu regelmatig bezocht door toeristen met een gids die kan vertellen over het roerige verleden van Dvigrad, er zijn excursies naar de spookstad vanuit de plaatsen Porec, Vrsar en Rovinj. Elk jaar is er eind juni of begin juli het Dvigrad festival; een middeleeuws festival met verschillende muzikale evenementen in Kanfanar maar ook met een concert op het oude plein voor de kerk in het stadje Dvigrad. Het Regionaal programma voor cultureel en natuurlijk erfgoed in Zuidoost-Europa wil de stad behouden en reconstrueren en er worden plannen gemaakt om dit vorm te geven.