Hum

 

Hum ligt in het noordwesten van Kroatië in de provincie Istrië, 34 kilometer ten westen van Opatija en 60 kilometer ten oosten van Porec. Hum wordt vaak de kleinste stad ter wereld genoemd, de stad heeft stadsrechten en 21 permanente inwoners. In veel vermeldingen staat dat het Guinness Book of World Records de stad als kleinste stad ter wereld heeft opgenomen maar in werkelijkheid bestaat er in het boek geen record van kleinste stad. Guinness World Records heeft alleen een vermelding van kleinste land ter wereld en dat is Vaticaanstad. Provincie Istrië wilde in de jaren 1970 Hum en omgeving beter onder de aandacht van toeristen brengen en verklaarden Hum als de kleinste stad ter wereld.

 

Hum is in ieder geval de kleinste stad van Kroatië en ligt in een interessant gebied om te bezoeken. Rond een gedeelte van de stad stond vroeger een verdedigingsmuur, aan de westkant zijn hiervan nog de restanten te zien. De vrijstaande klokkentoren werd gebouwd in 1552 en de St. Jerome kerk, genoemd naar Hiëronymus van Stridon, in 1802. In de St. Jerome kerk zijn Glagolitische inscripties te zien en iconen. Er is ook een klein museum met Glagolitische geschriften. De Hemelvaartkerk werd gebouwd in 1802, in de kerk zijn mooi versierde marmeren altaren te zien en schilderijen.

 

Biska

 

In het dorp wordt Biska gestookt, Biska is een traditionele lokale brandewijn gemaakt van druiven en maretak en nog een paar kruiden. Het originele recept van de Biska brandewijn stamt nog uit de tijd van de Kelten die vroeger op het schiereiland Istrië leefden en is geschreven in het Glagolitische schrift. Biska is ook wel de lokale naam voor maretak of mistletoe (Viscum album), een plant die van oudsher al gebruikt werd vanwege de geneeskrachtige eigenschappen door de Keltische druïden, de Romeinen en de Grieken.

 

 

Glagolitic Alley

 

De Glagolitic Alley of de Glagolitisch Laan is een wandelroute van zeven kilometer met monumenten tussen het stadje Hum en de stad Roc. De monumenten zijn standbeelden gebouwd tussen 1977 en 1985 en opgericht als eerbetoon aan het Glagolitische alfabet en het Kroatische verleden.

 

 

Het Glagolitische alfabet is ontworpen door Cyrillus en Methodius, twee monniken uit het huidige Thessaloniki, in de negende eeuw en het is het oudste schrift dat is ontworpen voor een Slavische taal. Het alfabet wordt nu niet meer gebruikt maar is vervangen voor het Cyrillische alfabet. De standbeelden zijn gebouwd door de Kroatische beeldhouwer Zelimir Jane en hij ontwierp 11 monumenten, waarvan tien van steen en een van koper, de koperen stadspoort van Hum.

 

Het eerste monument is een kolom van het Cakavisch parlement, een twee meter hoge stenen zuil in de vorm van de Glagolitische letter S voor “Slovo” met als betekenis “rede en begrip”. Op het monument zijn de namen van de steden Hum en Roc gegraveerd. Het derde monument zijn acht stenen als zitplaatsen in een cirkel, het symbool van de eerste Slavische universiteit. Het negende monument is een eerbetoon aan Zakan Juri en het eerste gedrukte Kroatische boek in het jaar 1483.