Kamenjak

 

Kaap Kamenjak

Kamenjak ligt in Kroatië in het uiterste zuiden op het schiereiland Istrië meteen achter het dorp Premantura en tien kilometer ten zuiden van Pula. Kamenjak is een schiereiland, een kaap en een beschermd landschap maar wel gewoon toegankelijk.

 

De Kaap Kamenjak heeft een lengte van 3.400 meter en een variabele breedte van 500 tot 1.600 meter. Het natuurgebied Lager Kamenjak (Donji Kamenjak) en de Medulin archipel heeft een oppervlakte van circa 40 hectare en er zijn ruim 30 baaien met indrukwekkende rotsen en kliffen, elf onbewoonde eilanden, een kristalheldere Adriatische Zee en een veelzijdige natuur. Op twee verschillende locaties in het landschap zijn voetafdrukken van dinosaurussen gevonden.

 

Het beschermde landschap (categorie V – IUCN) Kamenjak heeft een karakteristiek microklimaat, het landschap is aan bijna alle kanten omringd door de zee, de zomers zijn warm en droog en er valt heel weinig regen, het schiereiland Kamenjak heeft de laagst gemiddelde neerslag van heel Istrië. Veel planten in het gebied zijn aangepast aan de droge omstandigheden en hoge temperaturen zoals heide, Spaanse brem, jeneverbes, cistus, mirte en tijm. In het hele gebied groeien circa 550 soorten planten waaronder circa 25 soorten orchideeën en twee endemische orchideeën: de Serapias istriaca Perko en de Serapias x Perko Pula. Kaap Kamenjak en omgeving is ook een belangrijk natuurgebied voor trekvogels en vlinders. Op de zeebodem groeien drie soorten zeegras en er leven veel vissoorten.

 

Langs de kust van Kaap Kamenjak liggen een aantal goede wandelpaden ten zuiden van het vissersdorp Premantura. Het heuvelachtige terrein is ook geliefd bij fietsers en joggers en in sommige baaien kan je goed zwemmen en snorkelen al kan de stroming vrij sterk zijn. Er mag niet gezwommen worden bij het zeegras en duiken kan over het algemeen alleen met begeleiding. De meest populaire activiteit op de Kaap Kamenjak is klifduiken, de springhoogte ligt tussen de drie tot twaalf meter.

 

Bezoekerscentrum Premantura en entreeprijs

 

klifduiken Kroatie

In het dorp Premantura is een bezoekerscentrum met veel informatie over de omgeving en de mogelijkheden om in het gebied te wandelen, te zwemmen, duiken, kamperen in de omgeving of een andere activiteit.

Bij het bezoekerscentrum Premantura ligt ook de ingang van het beschermde landschap Kamenjak.

De entree voor het natuurgebied is voor wandelaars en fietsers is gratis, gemotoriseerde voertuigen moeten alleen in de zomermaanden een entreeprijs betalen van 40 Kuna (5 euro) voor een auto en 100 Kuna voor een camper (prijzen 2019). Het is ook mogelijk om een naar verhouding goedkoper ticket voor 3 dagen of een week te kopen. Premantura is een rustige vakantiebestemming.