Korcula

 

Het eiland Korcula in Kroatië ligt in de Adriatische Zee in het zuiden van het land, in de provincie  Dubrovnik-Neretva en in de regio Dalmatië. Het eiland Korcula heeft een oppervlakte van 279 vierkante kilometer, een lengte van 46,8 kilometer en een gemiddelde breedte van 7,8 kilometer en is qua oppervlakte het zesde grootste eiland van Kroatië. Het is een heuvelachtig eiland en de hoogste top is de Klupca met een hoogte van 568 meter. De grootste plaatsen op het eiland zijn de historische vestingstad Korcula, Blato centraal op het eiland gelegen en de kleine stad Vela Luka.

Korcula eiland Kroatie

 

Korcula is een groen en sfeervol eiland met oude stadjes en dorpen, grotten, veel mooie baaien en stranden met een bijzonder heldere zee en een aangenaam klimaat. Het is ook een bosrijk eiland met uitgestrekte dennenbossen, wijngaarden en boomgaarden. Er is in de zomer een dagelijkse veerbootverbinding met de stad Split op het vasteland, het schiereiland Peljesac en het eiland Lastovo.

 

Blato is een stadje in amfitheater stijl tegen de verschillende heuvels gebouwd rondom de vruchtbare vallei en centraal gelegen op het eiland Korcula. Het is een van de oudste nederzettingen op dit Kroatische eiland en het meest vruchtbare gedeelte met landbouw, wijngaarden en olijfbomen. De weg naar Blato loopt door de bossen en in het stadje zijn veel lokale agrarische producten te koop.

 

Vela Luka is een havenplaatsje in het westen op het eiland Korcula, in het stadje zijn veel archeologische bezienswaardigheden te zien zoals de prehistorische grotwoningen Vela Spila. In de stad ligt het Centrum voor Cultuur met een aantal musea en galeries en er zijn goede restaurants vooral bij de haven.

 

Korcula-stad

 

Korcula-stad is de grootste stad op het eiland Korcula, het is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in het Middellandse Zeegbied. De stad is het belangrijkste culturele en toeristische centrum van het eiland. Er wordt aangenomen dat Korcula-stad de geboortestad is van Marco Polo, een beroemde ontdekkingsreiziger en Venetiaanse handelaar, maar dit is niet met zekerheid vastgesteld. Rondom de oude stad liggen stadsmuren en de karakteristieke binnenstad met de smalle straatjes heeft veel bezienswaardigheden, bij de levendige haven liggen gezellige terrasjes.

 

Korcula-stad

 

zwaarddans Korcula

De belangrijkste bezienswaardigheden in Korcula-stad zijn de stadsmuren uit de dertiende eeuw en de historische stadpoorten, de romaansgotische San Marco kathedraal of St. Marcuskathedraal gebouwd in de vijftiende en zestiende eeuw, de gotische St. Pieterskerk, het Arneri paleis, het Gabrielli paleis met het stadmuseum en het vermeende geboortehuis van de ontdekkingsreiziger Marco Polo dat nu ook in gebruik is als museum.

Elk jaar is er in Korcula-stad het festival met de Moreska, een traditionele zwaarddans. De Moreska bestaat al sinds de zeventiende eeuw en werd oorspronkelijk alleen op traditionele feestdagen uitgevoerd maar nu is de zwaarddans in de zomermaanden wekelijks te zien.

 

Vakantie Korcula

Korcula strand

 

Het eiland Korcula is een mooie bestemming voor een vakantie in Kroatië, het is een groen eiland met veel mogelijkheden om te wandelen, er zijn veel stranden en baaitjes met verlaten stranden en een bijzonder heldere zee om te snorkelen of te duiken. Het is gemakkelijk om het vasteland van Kroatië voor een dag te bezoeken met bijvoorbeeld de mooie stad Split maar het is ook mogelijk om te gaan eilandhoppen naar andere Dalmatische eilanden in de omgeving.