Nationaal Park Kornati

 

Kornati archipel

Nationaal Park Kornati ligt in het westen van Kroatië aan de Adriatische Zee tegenover Italië. De totale Kornati-archipel bestaat uit circa 140 eilanden, de Kornati-archipel of de Kornaten liggen ten zuiden van de stad Zadar en ten noorden van de stad Sibenik.

 

De Kornati eilanden liggen in een zeegebied met een oppervlakte van circa 320 vierkante kilometer, de Kornati-archipel heeft de meeste eilanden van de hele Middellandse Zee op zo’n relatief klein oppervlakte. Een groot deel van de Kornati-archipel is een nationaal park en per (huur) boot bereikbaar vanuit Murter, Zadar of Sibenik.

 

Nationaal Park Kornati

 

Het Nationaal Park Kornati heeft een oppervlakte van 217 vierkante kilometer waarvan 50 vierkante kilometer land, in het gebied liggen 89 eilanden, eilandjes en rotsen. Het grootste eiland in het nationale park is Kornat met een oppervlakte van 32,44 vierkante kilometer, het hoogste punt van eiland Kornat is Metlina op een hoogte van 237 meter, tevens hoogste punt van het nationale park.

 

De 89 eilanden binnen de grenzen van het nationale park zijn: Aba V., Arapovac, Babina Guzica,  Balun, Bisaga, Bisagica, Blitvica, Borovnik, Crnikovac  Silo, Desetinjak, Desetinjak D., Desetinjak G., Dragunarica M., Dragunarica V., Garmenjak, Golic, Gominjak, Grego  Garmenjak M., Gustac (1), Gustac (2), Janjcar  Jancar, Kalafatin  Hrid Prisnjak, Kalafatin (Hrid Kamicic), Kalafatin D., Kalafatin od Gustaca, Kalafatin od Piskere, Kalafatin od Ropotnice, Kasela, Kaselica, Kolobucar, Koritnjak, Kornat, Kurba, Lavsa, Levrnaka, Lucmarinjak, Lunga, Mana, Maslinjak, Mrtenjak, Mrtvac, Obrucan M., Obrucan V., Okjuc, Opuh Juzni, Opuh Kameni, Opuh Vodeni, Opuh Zmorasnji, Orsjak, Panitula M., Panitula V., Piskera, Plescina, Prdusa, Prisnjak V., Prisnjak M., Purara M., Purara V., Rasip Rasip V., Rasip M., Rasipic, Samograd, Sika Ravna, Sikica D., Sikica G., Sikica Plitka, Skrizanja M., Skrizanja V., Smokica M., Smokica V., Smokvenjak, Striznjak, Susica, Svrsata, Svrsata Mala, Silo, Skanj Mali, Skanj V., Skuj Skulj, Tovarnjak, Vesejuh Veseljuh, Vodenjak, Vodenjak (Prdusa M.), Vodenjak M., Volic Hr., Vrtlic, Zornik, Zakan Kameni en Zakan Ravni.

 

Flora en fauna

 

Het hele nationale park is een karstgebied, een gebied van kalksteen met veel riffen, rotsen en grotten en weinig vegetatie. Sommige rotsen hebben een hoogte van zo’n 160 meter, de imposante rotswanden in combinatie met de weinige begroeiing en de blauwe zee zijn fascinerend om te zien. De flora in het natuurgebied is grotendeels kenmerkend voor mediterrane en karstgebieden. Plantensoorten in Kornati zijn onder andere varens, Kroatisch Knoopkruid (Centaurea ragusina), Witte helmbloem, Adriatische iris, Iris illyrica, Convolvulus cneorum (Windefamilie), Narcissus tazetta, Boomvormige wolfsmelk (Euphorbia dendroides) en verschillende soorten orchideeën.

 

 

In het nationale park Kornati leven achttien vlindersoorten en de Italiaanse muurhagdis, de Dalmatische muurhagedis en de Europese huisgekko. Vogelsoorten in Kornati zijn onder andere de Geelpootmeeuw, de Kuifaalscholver, de Gierzwaluw, de Alpengierzwaluw en de Vale gierzwaluw. De rotsen van de Kornaten zijn onder andere een nestplaats voor de Slechtvalk.

 

Bezoekerscentrum en entreeprijs

 

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Kornati ligt in Murter, voor de kust bij Sibenik. In het natuurgebied kan men zeilen, zwemmen, snorkelen, duiken en kamperen op uitsluitend de erkende kampeerplaatsen. Er zijn 16 toegestane havens voor overnachtingen, buiten deze plaatsen is het verboden om te overnachten. Er zijn goed georganiseerde boottochten die door de archipel varen, het is ook mogelijk om een boot te huren.

 

De entreeprijs van het park is met een eigen boot afhankelijk van de lengte van de boot. De gewone entreeprijs is 90 Kroatische kuna per persoon (12 euro), voor kinderen en senioren 50 kuna en kinderen onder de zes jaar hebben gratis toegang (2017).