Nationaal Park Krka

 

Krka rivier Kroatie

Het Nationaal Park Krka ligt in het zuidoosten van Kroatië bij de plaatsen Sibenik en Lozovac in de provincie Sibenik-Knin in de regio Centraal-Dalmatië aan de Adriatische kust. Drie kilometer ten oosten van de plaats Kistanje ligt het Klooster Krka.

 

Nationaal Park Krka

De rivier Krka met een lengte van 73 kilometer ontspringt aan de voet van de Dinara berg en stroomt via het Prokljan Meer (Prokljansko jezero) naar de stad Sibenik en eindigt in de Adriatische Zee. Sibenik was een van de eerste Europese steden die elektriciteit kregen, in 1895 werd er een waterkrachtcentrale gebouwd bij de nabijgelegen watervallen.

 

Sinds 1985 zijn de rivier Krka, de schitterende watervallen, veel grotten en de directe bosrijke omgeving een Nationaal Park. Het Nationaal Park Krka heeft een oppervlakte van 109 vierkante kilometer en is een belangrijk gebied voor de vogeltrek.

 

Watervallen Krka

 

watervallen Krka Kroatie

 

Er zijn acht watervallen, waarvan er zeven in het nationale park liggen. De drie belangrijkste series watervallen zijn: de Skradinski buk, de Miljacka en de Roski slap. De Miljacka is niet toegankelijk vanwege de waterkrachtcentrale. De Roski slap heeft een hoogte van 26 meter, boven de waterval ligt de Ozidana Grot. Tijdens archeologische opgravingen in de grot zijn er restanten van aardewerk, stenen gereedschappen en twee skeletten gevonden uit circa 6000 v. Chr. De Ozidana Grot heeft een lengte van 59 meter en een hoogte van 2,5 meter en is sinds 2014 open voor bezoekers.

 

Skradinski buk Kroatie

De Skradinski buk is de grootste kalktuf of travertijn waterval van Europa met een hoogte van 45,7 meter, in totaal heeft de Skradinski buk zeventien verdiepingen. Kalktuf is een kalksteen ontstaan door neerslag van kalk in koud water, travertijn is een harde variant van kalktuf. In het laagst gelegen deel van de Skradinski buk wordt in de zomer veel gezwommen. Door de stroming van de watervallen is het lager gelegen gedeelte een soort van natuurlijke whirlpool en geschikt om te zwemmen.

 

De waterval is vernoemd naar de stad Skradin waar ook de ingang van het nationale park Krka ligt. In Forbes Magazine koos Bill Gates, oprichter van Microsoft, Skradin en omgeving als favoriete vakantiebestemming.

 

Flora en fauna

 

 

Het Nationaal Park Krka heeft een rijke flora en fauna, er zijn circa 220 vogelsoorten, 18 soorten vissen, veel verschillende zoogdieren waaronder 18 soorten vleermuizen en 860 verschillende planten en ondersoorten. Zowel bij de dieren als bij de planten zijn er veel endemische soorten, uniek voor dit Illyrisch-Adriatische gebied. De meeste plantensoorten zijn te vinden in de omgeving van de Skradin buk en de Roski slap.

 

Visovac

 

Visovac Kroatie

Visovac is een klein eiland tussen de Skradinski en Roski waterval ter hoogte van Bristane, het eilandje is eigendom van de katholieke kerk en wordt ook wel Moeder van God eiland genoemd. In de 14de eeuw werd er een klein klooster gebouwd, in de 18de eeuw werd er een nieuw Franciscaner klooster gebouwd, het Moeder van Barmhartigheid klooster (Majke od Milosti). Op het kloosterterrein staat verder de Kerk van Onze Lieve Vrouw van Viscovac (Gospe Vicsovacke), een bibliotheek met manuscripten en zeldzame boeken en een museum met schilderijen en religieuze voorwerpen. Op Visovac groeien circa 190 plantensoorten en leven schildpadden en pauwen. Het klooster is geopend voor pelgrims en toeristen, dagelijks varen er bootjes vanuit Stinica naar Visovac.