Kupari

 

Kupari in Kroatië is gedeeltelijk een spookstad, de voormalige populaire badplaats is aan de kust nu een verlaten stadje, maar landinwaarts ligt het bewoonde dorp. Kupari heeft een mooie ligging aan de Adriatische kust ten zuiden van Dubrovnik met een van de mooiste stranden van deze regio. Het was in het verleden een veel bezochte vakantiebestemming met bekende en populaire hotels. De hotels zijn echter geplunderd en in brand gestoken tijdens de Kroatische oorlog door de Servisch-Montenegrijnse troepen bij de Slag van Dubrovnik.

 

Kupari Kroatie

 

 

Verwoeste hotels

 

 

Er zijn in totaal zes belangrijke hotels verwoest waaronder het Grand Hotel Kupari, Hotel Pelegrin en het Hotel Goricina. Alle verlaten hotels liggen aan het strand Plaza Kupari, het strand is goed bereikbaar en er zijn een paar basisvoorzieningen. Er zijn wel plannen om de voormalige hotels weer op te bouwen maar het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. De Dubrovnik-Neretva is nu een bekende en veel bezochte  toeristische regio, het strand Plaza Kupari is een rustig strand en de restanten van de hotels van Kupari zijn een trekpleister voor urban exploring; het fotograferen van verlaten gebouwen.

 

Kupari ontwikkeling

 

Kupari is van oorsprong rond de zestiende eeuw bekend geworden als een plaats waar men zich verdedigde tegen piraten. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het met de lokale steenfabriek een belangrijke plaats voor het fabriceren van baksteen maar ook van mooi bewerkte Kroatische tegels. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd Kupari een vrij luxe toeristische bestemming met indrukwekkende hotels.

 

Nu is Kupari vooral bekend als een urbex locatie en wordt bezocht door toeristen vanuit onder andere Mlini, Cavtat en Dubrovnik.

 

Het is interessant om te zien voor welk belang men gaat kiezen, het opnieuw bouwen van de hotels met de grandeur van toen of het levendig houden van de herinnering aan de Slag van Dubrovnik in 1991 en 1992 en de huidige aantrekkingskracht van een urban exploring locatie.